Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Ap og Sp går litt frem, men ligger fortsatt på svært svake nivåer. Borgerlig side har flertall med tre mandater, i en januarmåling fra Altinget og ABC Nyheter.

I målingen fra Altinget og ABC Nyheter er Høyre er klart størst, med 31 prosents oppslutning. Det betyr at Erna Solbergs parti holder seg på et nivå over 30 prosent, til tross for en svak tilbakegang (-0,6 prosentpoeng).

Arbeiderpartiet har fortsatt lite å glede seg over, og måles til svake 17,7 prosent.

Senterpartiet, som var under sperregrensen på den forrige målingen fra Altinget og ABC Nyheter, hever seg til 6,3 prosent.

De borgerlige partiene får dermed 86 mandater, noe som gir et knapt flertall på Stortinget om denne målingen var valgresultatet.

Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, mener Senterpartiets fremgang først og fremst skyldes at novembermålingen var elendig for partiet. Han antyder at den forrige målingen antagelig ikke ga et helt korrekt bilde:

– Målingen er en korreksjon som nok viser et mer riktig bilde enn den forrige målingen på bare 3,5 prosent. Fremgangen nå er statistisk pålitelig. Det kom jo også nylig en måling for kommunevalget der Senterpartiet lå ganske høyt. Det må kunne gi trøst til en prøvet partiledelse, sier Tuastad til ABC Nyheter.

For øvrig registreres det at Rødt går nokså markant tilbake, og at KrF fortsetter fallet mot den absolutte bunnen.

Slik ser den nye januarmålingen ut – endring fra november i parentes:

Rødt 6,9 (-2,6), SV 9,5 (+1,4), Ap 17,7 (+0,3), Sp 6,3 (+2,8), Venstre 4 (+0,6), KrF 2,4 (-1,3), Høyre 31 (-0,6), Frp 13,2 (-0,1), MDG 4,1 (+0,2) og andre 4,9 (-0,4).

Altinget og ABC Nyheters partibarometer for januar 2023 er utført av Opinion og er basert på 967 telefonintervjuer i perioden 3.–4. januar. Feilmarginen varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng, og den er størst for de største partiene.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.