Statsminister Erna Solberg (H)  kan være fornøyd med den nye partimålingen fra Opinion. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ifølge en ny måling er Høyre Norges største parti. Det ligger likevel an til rødgrønt flertall. Men et samarbeid mellom SP, H og Frp ville vunnet nokså klart.

Det er NTB som opplyser om at Høyre har en oppslutning på 27,7 prosent, en fremgang på 3,3 prosentpoeng fra juni. Dette fremgår av en måling for august som Opinion har utført for FriFagbevegelse , Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå.

Dette er et tilbakeslag for et Ap som tidligere i sommer noterte seg for en fremgang. Nå får Jonas Gahr Støres parti en oppslutning på 24,6 prosent, en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng. Resultatet er på det nest laveste nivået så langt i år, og gir liten grunn til å juble på Youngstorget..

Tilbake går også SV (-1,1) og MDG, (også -1,1). Rødt står stille siden sist måling.

Senterpartiet er det eneste av de rødgrønne partier som øker noe (0,5 prosentpoeng), og måles til  15,1 prosent oppslutning. Partiet er dermed på sitt høyeste nivå siden koronakrisen startet i mars. Sp har også høyest velgerlojalitet, ifølge målingen.

For venstresiden samlet sett, går det dermed ganske så dårlig i denne målingen.

Men det ligger fortsatt an til regjeringsskifte neste høst, på grunn av det elendige resultatet for Venstre og KrF. Begge er under sperregrensen, og vil miste mange mandater på det.

Mens de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV får 82 mandater alene, får dagens regjeringskoalisjon bare 54.

Et «fristilt» FrP kommer heller ikke spesielt godt ut av målingen. Partiet er nede på 9,8 prosentpoeng, en tilbakegang på 0,6.

– Høyre er det store og sterke partiet, men det skal ikke store endringer til før flertallet endrer seg. Hvilke partier som ligger over og under sperregrensen har mye å si. Det skal ikke flyttes mange velgere før flertallet bikker over på borgerlig side, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, til FriFagbevegelse.

Partienes oppslutning er som følger (endring fra juni i parentes): Ap 24,6 (-0,6), Høyre 27,7 (+3,3), Frp 9,8 (-0,6), Sp 15,1 (+0,5), SV 6,1 (-1,1), Venstre 3,1 (-0,5), KrF 3,3 (-0,6), MDG 4,6 (-1,1), Rødt 4,3 (uendret) og andre 1,4 (+0,6).

Det er her verdt å merke seg at en mulig koalisjon mellom Høyre, FrP og Senterpartiet ville gitt rent flertall.

Opinions partibarometer er basert på 967 telefonintervjuer gjennomført mellom 29. juli og 3. august. Feilmarginen varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.