Høyre er nå større enn Ap, men det hjelper lite for Høyre-leder Erna Solberg, siden Senterpartiet vokser kraftig. Samtidig er både Venstre og KrF under sperregrensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Høyre er igjen landets største parti, med 22,8 prosent. Arbeiderpartiet ligger rett bak med 22,2 prosents oppslutning, viser en ny meningsmåling.

Samtidig har Senterpartiet en fremgang på 4,6 prosentpoeng til 18,7 prosent. Partiet er dermed dobbelt så stort som Frp, som går tilbake ett prosentpoeng til 9 prosent. Det viser oktobermålingen fra Opinion, utført på oppdrag fra FriFagbevegelse , Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp faller for tredje måling på rad, og partiet har aldri vært målt lavere på Opinions målinger.

Senterpartiet ville doblet antall stortingsrepresentanter – fra 19 til 38 – hvis dette hadde vært valgresultatet. Oppslutningen er partiets høyeste på Opinions målinger, som startet i 2007. Partileder Trygve Slagsvold Vedum tar mange velgere både fra Ap, KrF, Høyre og Frp.

– Partiet har oppnådd en folkelig mobilisering og protest mot reformene som regjeringen har gjennomført og fortsatt gjennomfører. Det rammer også Arbeiderpartiet fordi Sp har vært flinkere til å uttrykke motstanden som velgerne har til reformene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Både Venstre og KrF er under sperregrensen, mens Rødt og MDG er over. Dermed er et borgerlig flertall langt unna.

Partienes oppslutning i prosent (endring fra august i parentes):

Arbeiderpartiet: 22,2 (- 0,1), Høyre: 22,8 prosent (+ 0,7), Fremskrittspartiet: 9,0 prosent (- 1,0), Senterpartiet: 18,7 prosent (+ 4,1), SV: 8,2 prosent (- 0,6), Venstre: 3,7 prosent (+ 0,6), KrF: 3,4 prosent (+ 0,2), MDG: 5,5 prosent (- 1,5) og Rødt: 4,6 prosent (- 0,6)

Opinions partibarometer er basert på 951 telefonintervjuer og tatt opp fra 1. til 7. oktober. Feilmarginen varierer mellom 1,4 og 3 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂