Begge regjeringspartiene går frem på TV2s nye måling – FrP er på sitt høyeste nivå siden forrige valg. Ap lukter på 26-tallet.

Ifølge målingen, som Kantar TNS har utført, skiller det nå bare 2,6 prosentpoeng mellom Ap og Høyre. Ap går tilbake 1,1 prosentpoeng siden forrige TV 2-måling torsdag til 26,8 prosent. Høyre går fram 0,9 prosentpoeng til 24,2 prosent. Det ville gitt henholdsvis 49 og 45 mandater på Stortinget.

Samtidig fortsetter fremgangen for Frp. Med en oppslutning på 16,7 prosent (+1,3) ville Frp fått 31 mandater. Det er en fremgang på 4 prosentpoeng og åtte mandater sammenlignet med TV 2s måling søndag for en uke siden.

Krisetall for Ap

Det kan virke som om bunnen har falt ut av Arbeiderpartiet. Etter en rekke dårlige målinger rundt 27-29 den siste uken, skulle det vise seg at det kunne bli enda verre: 26,8.

Likevel er de to blokkene like store, og MDG er fortsatt på vippen. Meningsmålingen som TV 2 publiserte søndag , ville gitt 80 mandater til Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet og 80 mandater til Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF – selv om både Venstre og KrF er under sperregrensen.

Nedturen for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet fortsetter. Partiet går tilbake 1,1 prosentpoeng fra forrige måling torsdag, og får 26,8 prosent.

Det er samme oppslutning som Høyre fikk ved stortingsvalget i 2013.

Et slikt valgresultat ville gitt 49 mandater på Stortinget, som er 6 færre enn partiet fikk ved valget i 2013.

Samlet sett har de tre rødgrønne partiene dermed 80 mandater, like mange som de fire partiene på borgerlig side, mens De Grønne havner på vippen med 8 og Rødt ligger an til 1 mandat i Oslo.

Samtidig øker begge de to regjeringspartiene og for første gang siden forrige stortingsvalg er Fremskrittspartiet over valgresultatet med 16,7 prosent. I 2013 fikk partiet 16,3 prosent.

Venstre og KrF havner under sperregrensen, slik de også gjorde i TV 2s forrige måling torsdag. Med en oppslutning på 3,7 prosent (+ 0,5) ville KrF fått tre mandater. Venstre ville med 3,1 prosent (-0,1) kun bli representert med én representant på Stortinget.

SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) holder avstanden ned mot sperregrensen med en oppslutning på henholdsvis 5,7 (+0,2) og 4,6 prosent (-0,1).

Også Senterpartiet går tilbake i denne målingen. En nedgang på 0,9 prosentpoeng til 11,2 prosent ville gitt 21 mandater, ett mindre enn på forrige måling. Dermed har de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV samlet mistet fire mandater sammenlignet med torsdagens TV 2-måling, mens Høyre, Frp, KrF og Venstre samlet øker med fem mandater.

Rødt får 2,9 prosents oppslutning, en tilbakegang på 0,2 prosentpoeng, og ligger dermed an til ett mandat i Oslo. Andre partier og grupper får 1,2 prosent, tilbake 0,3 prosentpoeng.

Målingen har en feilmargin på pluss/minus 1,1-2,3 prosentpoeng. 1.694 personer er telefonintervjuet i tidsrommet 21.–25. august.

 

TV2: Nå er de rødgrønne og de borgerlige like store

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂