Partileder Sylvi Listhaug (FrP) får nok en god måling å glede seg over. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Høyre faller med 1,3 prosentpoeng, mens FrP går opp med 1,1 prosentpoeng og passerer Senterpartiet. Også SV og kommunistpartiet Rødt går frem. MDG faller noe tilbake i målingen.

NTB beretter at Høyre synker og FrP stiger på TV 2s siste måling. Samtidig går Rødt går frem med 0,9 prosentpoeng til 7,2 prosent. Dersom det hadde vært stortingsvalg i morgen, ville det betydd at stortingsgruppa til det ytterliggående partiet ville økt fra ett til tolv mandater.

Også SV får økt oppslutning, med 10,2 prosent, en framgang på 0,3 prosentpoeng. Resultatet er SVs beste på TV 2s partibarometer siden høsten 2005. Til sammen har Rødt og SV doblet sin oppslutning siden valget i 2017.

Ikke flertall for Ap, Sp og SV 

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet går svakt frem, til henholdsvis 22,6 prosent (+0,2) og 11,5 prosent (+0,3). Målingen befester imidlertid Sps nedgang den siste tiden, og trass i SVs framgang har en trepartiregjering med Ap, Sp og SV fortsatt ikke flertall, men får 82 mandater.

MDG får en nedgang på 0,3 prosentpoeng til 5 prosent.

Men samtidig puster de tre partiene til venstre for Ap sin storebror i nakken: Samlet får SV, Rødt og MDG støtte fra 22,4 prosent av velgerne, mens Ap altså får 22,6 prosent.

En dårlig dag for Høyre, mens FrP passerer Sp 

Høyre må tåle en tilbakegang på hele 1,3 prosentpoeng til 19,2 prosent. FrP gjør på sin side et hopp på 1,1 prosentpoeng til 11,8 prosent og passerer dermed Sp. Samtidig ligger partiet langt dårligere an enn ved forrige stortingsvalg og mister ifølge målingen 7 av 27 stortingsmandater.

Venstre går tilbake 0,4 prosentpoeng til 4,4 prosent, men holder seg likevel på «riktig» side av sperregrensa.

Det gjør derimot ikke KrF, som igjen havner under sperregrensa, med 3,8 prosent. Men partiet får tre mandater, noe som ifølge TV 2 åpner en teoretisk mulighet for at KrF kan melde seg på listen over partier som kan bidra til et flertall på 85 mandater.

Kategorien «andre», som har fått uvanlig høy oppslutning på flere målinger den siste tiden, faller med 0,9 prosentpoeng til 4,3 prosent.

Andre: Demokratene klart størst

Ifølge TV 2s måling er Demokratene størst i kategorien «andre», med 1,5 prosent. Partiet de kristne ligger på 0,9, Pensjonistpartiet  0,7, Sentrum 0,5, Pasientpartiet 0,1 og Industri- og næringspartiet 0,1. Det eneste av disse partiene som kan være i nærheten av mandat ifølge denne målingen, er dermed Demokratene.

Målingen ble tatt opp i perioden 23. til 27. august, med 996 spurte.

Nå er den her! Årets boknyhet, forhåndsbestill i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document:

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.