Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre )Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Både Ap og Sp går tilbake i en ny måling, og begge partier snuser på nye bunnivåer. H og FrP går frem, og gir borgerlig flertall. SV får en god måling, mens MDG holder seg under sperregrensen.

På den siste målingen Norfakta har laget for Klassekampen og Nationen (bak mur), ligger det an til klar borgerlig overvekt i Stortinget. Det er NTB som melder om dette.

De tidlige regjeringspartnerne Frp og Høyre går begge frem og får en oppslutning på henholdsvis 14 og 28,9 prosent. Høyre er dermed største parti på målingen.

Senterpartiet går inn i sommeren med nok en svak måling, og svekkes med ytterligere 1,3 prosentpoeng. Vedums parti får  her en oppslutning på kun 5,6 prosent. Det er den laveste oppslutningen siden 2016 i Nationens målinger.

Også regjeringskameraten Ap går tilbake,  og ender på 21,2 prosent. Ap og statsminister Støre er i tillegg partiet som taper mest på målingen, med 1,8 prosentpoeng.

Regjeringens støtteparti SV går derimot frem 1,7 prosentpoeng, til 10 prosent, noe som er et svært høyt nivå for partiet.

– Målingen viser at SVs arbeid for å redusere de økonomiske forskjellene og ta tak i klima- og miljøkrisen får oppslutning hos folk, sier fungerende SV-leder Kirsti Bergstø til avisen.

SV fikk også en oppslutning på 10 prosent på junimålingen fra TV 2. Partiet får 8,3 prosent på gjennomsnittet av meiningsmålingene den siste måneden, ifølge pollofpolls.no.

Samtidig som SV går frem, faller imidlertid det andre, sterkt venstreorienterte partiet, nemlig Rødt.   februar var det jevnt mellom SV og Rødt, og begge partiene lå på 8-9 prosent. SV har siden styrket seg, mens Rødt nå er nede på 5,4 prosents oppslutning.

Rødts tydelige motstand mot regjeringens strømpolitikk er ikke lenger nok til at velgerne vil stemme på et erklært kommunistisk parti.

MDG er også denne gangen under sperregrensen, et sted de ser ut til å ha tatt permanent opphold i norsk politikk. Partiets virkelighetsbeskrivelser og løsninger virker å være sterkt i utakt med hvordan velgerne oppfatter verden.

KrF er minst av stortingspartiene, med svake 3,2 prosents oppslutning.

De borgerlig partiene får med denne målingen 87 seter på Stortinget, mens venstresiden, inkludert Rødts 10 og MDGs 3 mandater, samlet får 82.

Partienes oppslutning (endring fra juni i parentes): Høyre: 28,9 prosent (+1,1), Ap: 21,2 (-1,8), Frp: 14 (+0,9), SV: 10 (+1,7), Sp 5,6 (-1,3), Rødt 5,6 (-0,2), Venstre 4,0 (-1,3), MDG 3,6 (+0,6) og KrF 3,2 (-0,6).

NTB har av ukjente grunner ikke lagt ut tall for kategorien Andre. Men ifølge Klassekampen får gruppen Andre 4,1 (+0,9).

Målingen er utført 5. og 6. juli og er basert på et utvalg på 1.005 personer. Feilmarginen er mellom 1,1 og 2,8 prosent.

Saken er oppdatert per kl. 13.25. 

Hovedtrekk fra andre, nylige målinger bekreftes, les også:

Gjennomsnittet av partimålinger i juni: Ap mest tilbake, Frp og SV mest frem

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Stadig like aktuell:
Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.