Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap), sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-direktør Ole Erik Almlid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er solid borgerlig flertall på augustmålingen fra Opinion, med 92 plasser på Stortinget. Både Ap og Sp raser nedover, Høyre er nå større enn de begge til sammen.

De dårlige nyhetene fortsetter for Støre-regjeringen denne sommeren.

Det er Høyre og de andre borgerlige partiene som styrker seg på meningsmålingen utført for FriFagbevegelse , Dagsavisen og ANB.

For Arbeiderpartiet blir det bare verre og verre, nå får partiet kun 19,3 prosent, og er under 20 prosents oppslutning for tredje gang i år.

Likevel er det Senterpartiet som synker mest i målingen, med hele 3,2 prosentpoeng, til svake 6 prosents oppslutning.

Mens velgerne rømmer fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet, fester Erna Solberg og de borgerlige partiene grepet om stortingsflertallet, ifølge NTB.

De fire borgerlige partiene ville fått hele 92 mandater dersom denne målingen hadde blitt valgresultatet, viser Opinons mandatberegning.

Mandatberegningen gir de rødgrønne partiene bare 79 representanter når man regner med Rødt, SV og MDG.

Frp har nok en god måling, og går opp 0,7 prosentpoeng til 14,8. Også Venstre stiger, med 0,8 prosentpoeng til 5 prosent.

Høyre øker med 1,1 prosentpoeng til 29,1 og er med det større enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet til sammen. Dette til tross for at mange opplever at Høyres politikk i spørsmål som strøm- og drivstoffsaken er mer eller mindre identisk med hva Støre og Arbeiderpartiet står for.

Senterpartiets dramatiske utvikling det seneste året kommenteres av valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning:

– Det er de tradisjonelle Sp-velgerne som nå blir igjen. Det viser vel at de velgerne de hadde til låns, for eksempel fra Høyre og Frp, nå har gått tilbake til il Høyre og Frp, sier Bergh til Dagsavisen.

Fallet for Støre-regjeringen er også et fall for dens medspillere, som LO og det meste av de store mediene. De inngår alle mer eller mindre direkte i en rødgrønn allianse. Ikke minst for NRK bør dette svi.

Pussig nok virker også NHO-leder Ole Erik Almlid å ha funnet sin plass i dette selskapet, ikke minst gjennom sin nokså  ensporede innsats for de sammee «klimamålene» og den «bærekraften» Støre-regjeringen er så opptatt av.

Almlids arbeid for å fremme NHO-bedriftenes sak er ikke så lett å få øye på i hans virke, noe muligens disse bedriftene også bør begynne å stusse over.

MDG og KrF er fortsatt under sperregrensen, slik de begge har vært på de fleste målingene i år. Disse to partiene fremstår nå som temmelig marginaliserte og «ute av dansen».

MDGs tidligere frontfigur Lan M. Berg er symptomatisk for dette partiets utvikling. Tidligere var Berg medienes yndling,  hyppig sitert som både fremgangsrik og visjonær.

Men i hele år har hun knapt vært synlig. Interessen for hva Lan M. Berg og hennes parti måtte si og mene, synes rett og slett å være forduftet. MDGs plan for å «redde verden» når ikke frem, folk har fått andre og mer reelle problemer å tenke på.

Slik er partienes oppslutning, med endring fra Opinions junimåling i parentes:

Ap 19,3 (-0,4), Høyre 27,3 (+1,1), Frp 14,8 (+0,7), KrF 3,2 (+0,4), Sp 6 (-3,2), SV 8,4 (-0,9), Venstre 5 (+0,8), Rødt 5,1 (-0,3), MDG 3,2 (+0,3) og andre partier får 5,9 prosent.

Meningsmålingen er basert på 971 telefonintervjuer gjort mellom 2. og 8. august. Feilmarginen er på 1,3 til 3,4 prosent, og er størst for de største partiene.

Nedturene for regjeringen står i kø, les også: 

Bekmørkt for Støre: Ap faller i nok en meningsmåling

 

Gode bøker fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.