Nytt

Et nokså usikkert smil: Jonas Gahr Støre skal få noen staur å bære om han må danne regjering med et valgresultat som tilsvarer dagens meningsmåling. Foto: Gwladys Fouche / Reuters / Scanpix

Både Ap og Sp går tilbake på en fersk partimåling, mens SV står på stedet hvil. De rødgrønne kan dermed bli avhengige av støtte fra KrF eller MDG.

Ap faller mest av alle partiene, og går med en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng ned til 30 prosents oppslutning på augustmålingen Opinion har gjort på oppdrag fra ANB. Samtidig faller Senterpartiet med 2,1 prosentpoeng ned til 10,8. På den andre siden går både Høyre (+1,8), Frp (+0,4) og KrF (+0,7) fram.

Dersom valgresultatet blir som i målingen, vil en regjering bestående av Ap, SV og Sp få 80 mandater, mens det borgerlige samarbeidet ligger an til 79. Med støtte fra KrF og ikke SV ville det rødgrønne samarbeidet hatt 84 mandater, ett mindre enn det som kreves for å flertall.

For å sikre flertall i Stortinget ville dermed et regjeringssamarbeid fra Ap og Sp trengt støtte fra både SV og KrF, eller eventuelt fra MDG. Med en oppslutning på 4,3 prosent (+0,5) ville partiet Støre har utelukket samarbeid med fått åtte mandater.

Målingen er basert på 950 intervjuer mellom 1. og 7. august. Resultatene er som følger (endring fra juni i parentes): Ap 30,0 (-2,6), Høyre 24,9 (+1,8), Frp 12,3 (+0,4), KrF 6,0 (+0,7), Sp 10,8 (-2,1), SV 4,1 (-), Venstre 3,2 (-0,3), MDG 4,3 (+0,5) og Rødt 2,9 (+1,3).

Feilmarginen varierer fra en til tre prosentpoeng, og er størst for de største partiene.