Jonas Gahr Støres drømmeregjering lever farlig kun fire dager før valget. På NRKs siste supermåling glipper flertallet for Ap/SV/Sp.

Støres trepartiregjering får 84 mandater, ett mandat for lite for flertall i Stortinget.

Ap-lederen er altså avhengig av Rødt eller MDG, som begge er over sperregrensen i denne målingen. Ender begge under på mandag, noe som ikke er usannsynlig, gitt at hver fjerde som sa de ville stemme på de to for fire år siden faktisk ikke gjorde det på valgdagen, ser det verre ut.

Da kan det være duket for «kaosflertall», hvor Ap-lederen er avhengig av både Rødt og MDG.

Borgerlig side tar innpå de rødgrønne sammenlignet med NRKs forrige supermåling i august, med en samlet fremgang på 3,1 prosentpoeng. Frp passerer Senterpartiet såvidt, og er dermed tredje største parti igjen. Men det er langtfra nok for høyresiden.

Over 11.500 personer fra samtlige valgdistrikter har deltatt i NRK-målingen , som dermed er langt sikrere enn vanlige meningsmålinger. Feilmarginen er oppgitt til mellom 0,5 og 1 prosentpoeng.

Alle de fire partiene som vaker rundt sperregrensen har karret seg over på denne målingen.

Arbeiderpartiet går tilbake fra forrige supermåling med 0,8 prosentpoeng til 24,7 prosent. Det er også godt under valgresultatet fra 2017, da 27,4 prosent av velgerne stemte på Ap

Sp faller mest
Senterpartiet faller mest, og går tilbake hele 4,3 prosentpoeng fra forrige måling til 11,9 prosent. Dette er likevel omtrent på linje med andre målinger de siste dagene.

SV går frem til 8,9 (+2,0).

Både Rødt og MDG noterer seg for 4,9 prosent, noe som gir åtte mandater til hver. MDG har en lite fremgang på 0,6, mens Rødt står på stedet hvil.

Høyre: Kan miste 11 representanter
På borgerlig side har Venstre den største framgangen på 1,6 prosentpoeng til 4,9 prosent sammenlignet med augustmålingen. Også Frp og KrF går litt fram til henholdsvis 12 og 4,2 prosent.

Høyre må derimot tåle et fall på 0,7 prosentpoeng til 20,4 prosent. Det er 4,6 prosentpoeng lavere enn i 2017-valget og betyr at partiet kan miste elleve av dagens 45 stortingsrepresentanter.

Dersom valgresultatet blir i tråd med målingen, vil den borgerlige blokken ende opp med 69 folkevalgte mot 100 til venstresiden.

Da vil valget også bli historisk: Aldri før har alle de ni stortingspartiene kommet over sperregrensa.

3,1 prosent sier de vil stemme på partier som i dag ikke er representert på Stortinget. Demokratene er klart størst av dem, og har etter Norstats anslag 1 prosent.

Flertall i annen måling
I en annen måling fra Respons Analyse for Bergens Tidende og VG torsdag får den rødgrønne trioen flertall med 86 mandater.

I målingen bykser Arbeiderpartiet fram til 26,6 prosent, en oppgang på hele 3,4 prosentpoeng.

Høyre faller på sin side med 2,1 prosentpoeng til 18 prosent. Det er partiets dårligste enkeltmåling siden mars i fjor og 7 prosentpoeng lavere enn valgresultatet i 2017.

En av grunnene til de to partienes fram- og tilbakegang er at Høyre har lekket 90.000 velgere til Ap, viser bakgrunnstallene til målingen, der 1.000 respondenter har deltatt. Feilmarginen er på mellom 2 og 3 prosentpoeng.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.