Partilederdebatt i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB.

Samtlige borgerlige partier har tydelig fremgang i en ny måling, mens både Ap og Sp faller. Stillingen utjevnes noe, selv om rødgrønn side fortsatt har ledelsen.

NTB forteller om til dels oppsiktsvekkende resultater i den nye meningsmålingen til Aftenposten.

Uvanlig nok kommer samtlige ni store partier over sperregrensen denne gangen. Det kan gi en historisk situasjon.

Skjer det samme på valgdagen, vil det være mange partier som kan forsyne seg av utjevningsmandatene. Alle ni partiene vil få minst åtte mandater dersom målingen speiler valgresultatet.

Det er spesielt borgerlig side som nå har vinden i ryggen. Både Kristelig Folkeparti og Venstre karrer seg over sperregrensen og øker oppslutningen med henholdsvis 1,1 og 0,7 prosentpoeng til 4,7 og 4,5 prosent. Det er en avgjørende forutsetning for en mulig borgerlig seier.

Statsminister Erna Solbergs Høyre øker med 0,7 prosentpoeng til 19,6, og Fremskrittspartiet øker med 0,8 prosentpoeng til 11,3 prosent.

Samtidig går det tyngre hos de to største på rødgrønn side.

Arbeiderpartiet mister 3,7 prosentpoeng i denne målingen sammenlignet med Aftenpostens forrige og ender på 23,1 prosent oppslutning. Det løftet Støres parti en stund så ut til å få, er dermed borte. Han leder sitt parti stadig nedover, men kan likevel ende som statsminister.

Senterpartiet mister 0,6 prosentpoeng og går ned til 12,2 prosent.

SV øker med 1,1 prosentpoeng til 10,6. Kommunistpartiet Rødt øker også, med 0,3 prosentpoeng, til 5 prosent.

For det ytterliggående MDG synes medgangen å ha avtatt. Partiet mister 0,5 prosentpoeng og går ned til 4,8 prosent.

Det ligger fortsatt an til regjeringsskifte, selv om vinden blåser i borgerlig retning. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti får 82 mandater til sammen på målingen. De trenger 85 for å få flertall på Stortinget. Dermed må troikaen Ap, Sp og SV ha støtte fra svært ytterliggående partier for å regjere.

Inkludert Rødt og Miljøpartiet De Grønne, får venstresiden 98 mandater og soleklart flertall. Det er fortatt et par knappe uker til valget.

Feilmarginen i målingen kommer ikke tydelig fram av Aftenpostens grafikk.

NTB/Aftenposten tar seg ikke bryet med å opplyse om resultater for gruppen Andre.  Da Andre for en del år siden omfattet Rød Valgallianse/Rødt, ble resultatene referert i detalj i de fleste meningsmålinger, selv med oppslutning godt under 1 prosent.

Nå omfatter Andre i stor grad partier noe lenger til høyre (Demokratene og Partiet de Kristne) eller med tydelig skepsis til den offentlig godkjente mening i klimaspørsmålet (Industri- og næringspartiet).

Tendensen i retning av borgerlig fremgang kommer også til uttrykk i denne saken:

TV 2: De borgerlige stjeler sju mandater fra venstresiden

Nå er den kommet fra forlaget! Bestill årets boknyhet:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

 

Husk å gi et bidrag til Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.