SV-leder Kirsti Bergstø. Foto: Hanna Johre / NTB

SV får en oppslutning på 10,9 prosent på snittmålingen for desember. Partiet må tilbake til tidlig 2000-tall for å finne tilsvarende tall.

SVs sosialisme med et grønnskjær er i medvind, skal man dømme etter hvordan partiet gjør det på meningsmålingene for tiden.

Gjennomsnittsoversikten over norske meningsmålinger fra nettstedet Poll of polls viser at SV øker oppslutningen med 1 prosentpoeng fra november til desember.

NTB melder om saken.

– Dette er gledelige nyheter, og det viser at folk ønsker kraftfull politikk for miljø og rettferdighet, sier SV-leder Kirsti Bergstø til NTB.

Gjennomsnittsoversikten over norske meningsmålinger fra nettstedet Poll of polls viser at SV øker oppslutningen med 1 prosentpoeng fra november til desember.

Dersom dette blir resultatet i et stortingsvalg, må man tilbake til 2001 for å finne et bedre resultat for SV. Den gang gjorde SV sitt beste valg noensinne med 12,5 prosent.

Snittmålingene til Poll of polls går kun tilbake til 2008, men en oversikt valgforskeren Bernt Aardal har lagt ut på sin nettside , tyder på at man må tilbake til rundt 2004 for å finne tilsvarende snittmålinger for SV, der de kom seg over  10 prosent i oppslutning.

– Høye målinger er veldig bra og viser at folk vil ha tydelig politikk. Jeg vil invitere enda flere med på laget. Om vi får større kraft ved neste valg, kan vi ta enda større grep, sier Bergstø.

Kirsti Bergstø overtok som, leder av partiet etter at Audun Lysbakken gikk av. Under hennes ledelse har partiet hatt jevn fremgang, uten at det er helt enkelt å peke på noe hun har sagt eller gjort som kan forklare dette.

Mange vil mene at SV har havnet på en nokså uforklarlig medgangsbølge.

Endelig noe godt nytt for Vedum: Sp mest frem

Det er ikke store endringer på snittmålingene fra november til desember i år, men Senterpartiet går mest frem og øker oppslutningen med 1,1 prosentpoeng til 6,8 prosent.

Men dette er likevel ikke noe spesielt godt resultat for Sp, et parti som for et par år siden snuste på 20-talelt ien rekke målinger.

Til tross for framgang for både Sp og SV er det fortsatt et tydelig borgerlig flertall.

Skulle valgresultatet bli likt snittmålingen i desember, vil de borgerlige partiene få 86 mandater på Stortinget mot 81 til de rødgrønne partiene.

Industri- og Næringspartiet er inne med 2 mandater og en oppslutning på 3,9 prosent, altså like under sperregrensen, som ville gitt langt flere mandater.

Bråket i partiet og den utydelige ledersituasjonen bidrar neppe godt.

Venstre tilbake

Venstre går mest tilbake i desember og får en oppslutning på 5,4 prosent (-0,8 prosentpoeng).

Begge de to største partiene har en nokså grå avslutning på året.  Høyre går tilbake med 0,7 prosentpoeng til 25,6 prosent, mens Arbeiderpartiet går tilbake med 0,4 prosentpoeng til 18,9 prosent.

MDG er fortsatt der mange mener det hører hjemme, nemlig under sperregrensen, med 3,6 prosent oppslutning, tilbake 0, 5. Det er politisk sett for tiden et dårlig marked for deres til dels ekstreme forståelse av såkalt grønn politikk.

For de øvrige partiene er resultatet som følger (endring i parentes): Frp: 13,4 prosent (+0,4), KrF: 3,8 prosent (-0,3),  Rødt: 5,4 (+0,2).

Les også: 

Støre krysser fingre for et bedre 2024

 

Støtt Document:

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.