Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB

En gjennomsnittsmåling for november gir svært svake resultater både for Ap og Sp. – Dette er kritisk dårlige tall for regjeringspartiene, sier valgforsker.

Regjeringspartiene har ifølge gjennomsnittsmålingen mistet så mye som en tredel av mandatene sine siden valget.

Arbeiderpartiet får i gjennomsnitt 18,3 prosents oppslutning på de ni meningsmålingene som er gjennomført i november, ifølge nettstedet Poll of polls. Det er en nedgang på 1,3 prosentpoeng fra oktober. Med det er partiet nede på et bunnivå.

Samarbeidspartner Senterpartiet får 5,4 prosent i gjennomsnitt, ned 0,6 prosentpoeng fra forrige måned. Partiet er dermed det fjerde minste på Stortinget. Ikke siden sommeren 2015 har Senterpartiet sett verre månedstall.

De to partiene har mistet 28 mandater siden valget i fjor, hvis man legger meningsmålingene til grunn. Det er en nedgang på 33 prosent.

NTBs Anne Marjatta Gøystdal melder om saken søndag formiddag:

– Dette er kritisk dårlige tall for regjeringspartiene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til NTB.

Tallene er faktisk historiske i norsk politisk sammenheng. Ikke siden man begynte med meningsmålinger har en regjering tapt så mye oppslutning på så kort tid, påpekes det.

Velgerne er rett og slett misfornøyd med regjeringen som styrer landet:

– De får tommelen ned fra mange velgere. Det er ingen åpenbar løsning på hvordan de skal komme seg ut av dette, sier Bergh.

– Regjeringsslitasje

Valgforsker Jonas Stein beskriver det som en uvanlig sterk regjeringsslitasje:

– Det er eksepsjonelt at regjeringspartier mister så mye så tidlig i en periode, sier Stein, som jobber ved institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Partilederne Støre og Vedum skyldte en stund på forrige regjering under Erna Solberg, men ifølge Stein er ikke dette lenger noen troverdig historie:

– Regjeringspartiene sa lenge at de måtte styre med utgangspunkt i Erna Solbergs budsjett. Men i høst har de lagt fram sitt eget, og likevel fortsetter tilbakegangen. De går jo tilbake nær 2 prosentpoeng fra oktober til november, sier Stein.

Hele venstresiden er nå i motgang. SV og Rødt faller litt den siste måneden og ender på 8,6 og 6,4 prosent. Rødgrønn side er et godt stykke unna flertall, ifølge snittmålingen.

Høyre styrker seg ytterligere

Samtidig befester Høyre sin oppslutning på over 30 prosent. Det har gått jevnt oppover siden valget i fjor, og i oktober går Høyre fram ytterligere 1,7 prosentpoeng.

Det gir et gjennomsnitt på 30,9 prosent, det beste partiet har hatt på snart ti år.

FrP ligger stabilt på 13,5 prosent. Samlet ville de to partiene fått 81 mandater. De er dermed bare fire mandater unna å få flertall alene på Stortinget.

– Høyres fremgang og regjeringspartienes tilbakegang henger sammen. Høyre vinner på å bli oppfattet som et troverdig styringsparti, uten at de nødvendigvis vinner på politiske utspill eller konkrete saker, sier Bergh.

Mister flest til gjerdet

Tallene viser at Arbeiderpartiet mister velgere i flere retninger. De fleste blir hjemmesittere. Det er til en viss grad gode nyheter for Ap, påpeker Stein.

– Det vil være mulig å få dem tilbake. Disse velgerne har ikke tatt steget over til et annet parti, sier han.

Men Arbeiderpartiet taper også en god del velgere til Høyre. Samtidig er det noe lekkasje til partiene på venstresiden.

Når det gjelder Senterpartiet, går velgerne i størst grad til Fremskrittspartiet og Høyre. Det var trolig mange av disse velgerne som har vendt tilbake til partier der de opprinnelig var hjemmehørende.

Det er små endringer for de øvrige partiene. Venstre går litt fram til 4,6 prosent. MDG og KrF ligger fremdeles under sperregrensen på 3,8 og 3,6 prosent. Kategorien Andre går frem fra 4,6 til 5 prosent siste måned.

Les også: 

Ny bunnmåling for Ap: 15,4 % på siste måling

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også denne nyheten:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.