Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Arbeiderpartiet fikk i snitt 20 prosent oppslutning på målingene i september. Rødt økte mest og fikk 7,5 prosent. De borgerlige ender opp med klart flertall, med Høyre i førersetet.

Det viser beregningen nettsiden Poll of polls har gjort av alle de nasjonale meningsmålingene fra september. NTB melder om dette.

Sammenlignet med snittmålingen i august, går Rødt går mest frem, med en oppgang på 0,8 prosentpoeng. Deretter følger Venstre, som går frem med 0,4 prosentpoeng til 4,7 prosent. Dette er relativt beskjedne endringer, som ikke vitner om betydelige forflytninger i det politiske terrenget.

Det er de to rødgrønne regjeringspartiene og deres støttespiller SV som gjør det dårligst. Arbeiderpartiet har størst tilbakegang (-0,6 prosentpoeng), etterfulgt av Senterpartiet og SV, som begge går tilbake med 0,5 prosentpoeng.

SV får en oppslutning på 8,1 prosent på snittmålingen, hvilket historisk sett er høyt for partiet.

Tilstanden er i det store og det hele nokså stabil, endringene fra august er nokså små, til dels marginale.

Den klareste tendensen å lese ut av septembermålingene, er at et klart borgerlig flertall nå virker å være etablert blant velgerne. Dersom snittet av meningsmålingene hadde vært resultatet i et stortingsvalg, ville de borgerlige partiene hatt 89 mandater på Stortinget, mot 80 til den rødgrønne blokken.

Statsminister Støre og hans regjering kunne dermed pakket sakene og flyttet ut av regjeringskontorene, og overlatt roret til en borgerlig koalisjon. Imidlertid har den rødgrønne regjeringen bare unnagjort ett av fire år, og det er tre år igjen til neste gang velgerne får mulighet til å endre på den kabalen.

Regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, går også mest tilbake om man ser hen til nettopp stortingsvalget i fjor. De to har en markant tilbakegang på henholdsvis 6,3 og 7,7 prosentpoeng.

Senterpartiet får nå en oppslutning på kun 5,9 prosentpoeng på snittmålingen, og er dermed mer enn halvert siden valget i fjor høst.

Høyre går mest frem siden stortingsvalget (+8,4 prosentpoeng) og får en oppslutning på 28,8 prosent på snittmålingen for september (frem 0,1 siden august). Tallene vil av mange leses som et sterkt ønske fra velgerne om å få tilbake Erna Solberg som statsminister.

De øvrige partiene har følgende oppslutning på snittmålingen for september (endring fra forrige måned i parentes):  FrP: 14,0 (+0,2), KrF: 3,5 (-0,2), MDG: 3,5 (-0,1).

Kategorien Andre ender på 4,2 (+0,3), og ser ut til å ha etablert seg på et relativt høyt nivå.

Her er ifølge denne seneste samlemålingen Industri- og næringspartiet (INP) størst, med 2,1 prosent, Demokratene 0,8, De kristne 0,4, Pensjonistpartiet 0,4, Folkets parti 0,2 og Helsepartiet 0,2.  Denne fragmenteringen i små partier gjør veien lang til mandater.

Det partiet i Andre-kategorien som i øyeblikket ligger et stykke foran de andre, er nå INP. Dette partiet har fått en viss drahjelp gjennom tilstedeværelse i en strømdebatt i NRK. Alle disse partiene sliter med å slippe til i de store mediene.

Les også: 

Det rakner for Støre-regjeringen: Høyre større enn Ap og Sp til sammen

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.