Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans parti synker videre på meningsmålingene. Foto: Javad Parsa / NTB

I et snitt av målinger publisert i juni, er det Ap som synker mest, mens FrP øker mest av partiene. Også SV går frem, mens Høyre står nokså stille.

NTB skriver om saken, og siterer nettstedet Poll of polls. Her samles resultater fra alle partimålinger i måneden som er gått, slik at man kan se tendensene gjennom perioden.

Arbeiderpartiet, det største regjeringspartiet,  har her en oppslutning på bare 21,5 prosent. Det er en nedgang på 1,2 prosentpoeng siden mai og det laveste siden februar i fjor.

Sammenlignet med valgresultatet sist h øst, har partiet tapt hele 4,7 prosentpoeng, fra det som også da var et svakt resultat for Ap.

Regjeringspartner Senterpartiet får gjennom juni oppslutning på 7,2 prosent i juni, noe som er ørlite høyere enn oppslutningen i mai.

Men her er det helt mot slutten av måneden registrert en måling helt nede på 4,7 prosent, så tendensen for Sp og partileder/finansminister Vedum er illevarselende.

Situasjonen er en annen for partiet regjeringen forhandler budsjett med, nemlig SV. De øker oppslutningen med 1 prosentpoeng til 9,1 prosent.

Samlet er støtten til de tre partiene som har mest å si for styringen av landet, Ap, Sp og SV, så vidt lavere  enn i mai (0,1 prosentpoeng). Men siden valget i fjor har de tre partiene tapt hele 9,6 prosentpoeng.

På den andre siden av gulvet er det Fremskrittspartiet som klatrer mest, med 1,4 prosentpoeng til 14,3 prosents oppslutning. Høyre står relativt rolig på et nokså høyt nivå for partiet, på 27,1 prosent (-0,2).

For de andre partiene er det også bare små endringer.  Både KrF (3,2, -0,6) og  Venstre (4,6, -0,2) faller noe tilbake.  Kommunistpartiet Rødt synker (5,9,-0,5), mens det ytterliggående klimapartiet MDG  ser ut til å ha etablert seg under sperregrensen (3,5, +0,1).

NTB har bevisst eller ubevisst utelatt å nevne kategorien Andre i sin oppsummering, men hos Poll of Polls får denne gruppen av partier 3,7 prosent, det samme som i mai.

 

Sommer er lesetid:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lest denne? En utrolig aktuell bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Husk å støtte Document:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.