Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) etter NRK-debatt i Arendal. Foto: Heiko Junge / NTB

Arbeiderpartiet går frem og haler inn på Høyre, i en ny stortingsmåling. Høyre beholder likevel et stort forsprang på Støres parti.

Selv om det er kommunevalg som nå står for døren, knytter det seg alltid interesse til stortingsvalgmålingene.

Denne nye målingen er gjennomført av Opinion på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget.

Tendensen er at styrkeforholdet endres noe mellom de to største partiene Høyre og Arbeiderpartiet, i favør av Arbeiderpartiet. Men Høyre beholder et nokså stort forsprang, og er landets klart største parti.

Hvis denne målingen var stortingsvalgresultatet måtte Høyre ha fått med seg alle de borgerlige partiene for å danne flertall – og de ville fått 90 mandater.

En Ap/Sp-regjering ville vært lite realistisk – de ville hatt til sammen 51 mandater, mot dagens 76.

NTB melder om saken.

– Pilen peker med det endelig oppover for Støres parti, fra 16,3 prosent i juni til 17,7 prosent i august og til 20,9 prosent i september. Ap taper fortsatt svært mange velgere til Høyre, men de har tettet lekkasjen til sine konkurrenter på venstre fløy, sier Opinion-rådgiver Martin Stubban.

Samtidig går Høyre tilbake med 3 prosentpoeng til 30 prosents oppslutning. Det er likevel en forskjell på hele 9,1 prosentpoeng mellom de to største partiene.

Senterpartiet fortsetter å slite, og går tilbake 1,3 prosentpoeng fra augustmålingen, til en oppslutning på 4,7 prosent.

«Partiet lekker velgere i alle retninger og er i minus mot alle de andre stortingspartiene», skriver Opinions Martin Stubban.

Det noteres også at FrP går frem, det samme gjør Venstre og SV. MDG faller klart, og ligger godt under sperregrensen. Det nærmeste katastrofalt dårlige resultatet for MDG i skolevalget, se sak under, blir bare forsterket av denne stortingsmålingen. Partiet fremstår å være mer eller mindre på felgen i norsk politikk.

Andre ligger her på 5,5, tilbake 0,8 prosentpoeng.

For de partiene utenom H og Ap ser målingen slik ut: FrP: 12,8 (+1,1), SV: 10 (+1,2), Sp: 4,7 (-1,3), Venstre: 4,6 (+1,5), Rødt: 4,6 (-0,3), KrF: 3,7 (+,0,1), MDG: 3,3 (-1,7) og Andre: 5,3 (-0,8).

1000 personer deltok i spørreundersøkelsen, som ble gjennomført mellom 24. og 30. august. Feilmarginen er mellom 1 og 3,5 prosentpoeng.

Les også: 

Sjokktall ved vgs-valget: FrP frem 11 prosent­poeng, nesten jevnstor med H

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.