Statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Javad Parsa / NTB

Ap og Senterpartiet får til sammen en oppslutning på 21,5 prosent, langt under Høyres 32,1 prosent på Opinion-målingen i juni.

Arbeiderpartiet og statsminister Jonas Gahr Støre må nå svelge nok en elendig måling.

Selv etter det landsmøtet som skulle gi partiet et løft, fortsetter nedgangen, og Ap ender på svake 16,3 prosent. Dette kommer frem i en måling Opinion har gjort for ABC Nyheter.

NTB melder om saken.

Dette er en nedgang på 1,4 prosentpoeng fra forrige måling for Ap. Det å få inn Tonje Brenna og Jan Christian Vestre som nestledere, skapte altså ingen umiddelbart begeistring blant velgerne. Tvert imot har enda flere sagt takk og farvel.

Arbeiderpartiet har ikke vært over 20 prosent siden oktober i fjor. Støre fører en skute som igger tungt i sjøen.

Også regjeringspartner Senterpartiet går ned, med 0,3 prosentpoeng, til 5,2 prosent.

Sammen får de to regjerende partiene dermed kun 21,5 prosent, noe som er langt under Høyres 32,1 prosent i samme måling nå i juni.

Høyre går opp 2,3 prosentpoeng fra maimålingen og er landets suverent største parti. Høyre og FrP kunne regjert alene med disse tallene, viser mandatfordelingen.

I Opinion kommenterer man målingen slik:

– At Høyre er så mye større enn Ap, har ikke skjedd siden Opinion startet opp i 2007. På enkeltmålinger har differansen vært større i vinter. Men at Høyre har vært såpass mye større over så lang tid, fra rundt oktober 2022, har ikke skjedd tidligere på våre målinger, sier rådgiver Martin Stubban i Opinion til ABC Nyheter.

Hadde dette vært et valgresultat, ville det det altså vært klart for en ny regjering. Mandatfordelingen gir klart borgerlig flertall der Høyre og FrP får 85 mandater og flertall på Stortinget.

De to kunne dannet regjering uten støtte fra de til sammen ti representantene fra Venstre og KrF. Dette bildet forstyrres noe av Høyre-leder Erna Solbergs gjentatte uttalelser om at hun foretrekker en bredest mulig borgerlig regjering og dermed gjerne vil ha med V og KrF.

For øvrig noteres det at MDG fortsatt ligger under sperregrensen og later til å være stabilt plassert der. Det er kun et lite segment i norsk politikk som ønsker seg den type ytterliggående politikk som MDG står for.

Gruppen Andre partier går noe tilbake, og veksten for denne kategorien ser ut til å ha tatt en pause.

Partienes oppslutning er som følger (endring fra mai i parentes):

Høyre: 32,1 (+2,3), Ap: 16,3 prosent (-1,4), Sp: 5,2 prosent (-0,3), FrP: 13,2 prosent (+0,7), SV: 8,3 prosent (-0,6), Rødt: 8,6 prosent (+2,7), Venstre: 4,5 prosent (-0,2), MDG: 3,8 prosent (-), KrF: 3,1 prosent (-1,3) og andre partier: 4,8 prosent (-2,0).

Målingen er gjennomført fra 23. til 30. mai. Feilmarginen varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene.

Les også: 

Øystein Stray Spetalen: – Regjeringen Støre har rammet vanlige folk

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.