Milliardær Øystein Stray Spetalen (60) fyrer av en kraftsalve når han ser noe han ikke liker – som regjeringen under statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Den sterkt økende politiske risikoen gjør at internasjonale investorer trekker seg ut av Norge. Når de flinke og kapitalsterke nordmennene ikke engang vil bo i Norge, eller eie den norske kronen, hvorfor skal da utlendinger eie norske kroner? spør Spetalen.

Grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen, som fikk lakseaksjer til å rase på Oslo Børs, og strømmen av velstående nordmenn som flytter til Sveits, gjør ikke investorene noe tryggere, forteller Spetalen til Dagens Næringsliv.

– Og når investorer begynner å google, ser de at Jonas Gahr Støres økonomiske forbilde er Piketty. Da forsterkes frykten.

Han snakker om den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty. Støre har tidligere uttrykt fascinasjon for Pikettys storverk «Kapitalen i det 21. århundre», om hvordan rikdom hoper seg opp hos noen få.

– Markedets dom over Støre er knallhard. Den norske kronen er pill råtten, sier Spetalen.

Han mener retorikken fra venstresiden er en del av årsaken til at rike nordmenn flytter ut av landet.

– Det at statsministeren tillater retorikken til LO-lederen, forsterker konflikten de har skapt. Resultatet er at arbeidsplasser blir truet og at investeringene vil gå ned. Alt på Støres vakt.

Milliardæren er ikke nådig i sin kritikk av Støres utsagn om «å skape for å dele».

– «Skape for å dele»? Det de sier, er: Når det går opp, er det mitt, går det ned, er det ditt.

Støre håper krona vil styrke seg

Spetalen er heller ikke nådig overfor regjeringens ønsker om å skape mindre forskjeller i samfunnet.

– Det var ikke store forskjeller i Sovjetunionen, i Venezuela eller på Cuba heller. Historien har vist at jo mindre ulikheter, jo dårligere har folk flest det – bortsett fra en liten elite på toppen, fyrer milliardæren av og legger til:

– Svenskene sammenligner oss med Sovjetunionen. Jeg sier bare hva utlendingene tenker om oss.

Øystein Stray Spetalen legger skylden på regjeringen Støre for at nordmenns levestandard har gått ned.

– Siden regjeringen Støre har tatt over, har nordmenn fått svekket levestandarden sin med nesten 20 prosent mot den gjennomsnittlige europeer. Dette ved valutasvekkelse. Med dagens skatteregime, formuesskatt, retorikk, feilinvesteringer fra staten og den enorme offentlige sløsingen, vil dette forsterkes, noe som er ekstremt skadelig for Norge. De som rammes, er vanlige folk, sier Spetalen, som har enda en kraftsalve å komme med til de rødgrønnes styring.

– Vi sitter på et stort oljefond, men klarer ikke engang å bygge studentboliger. Det viktigste i et samfunn er å gi alle muligheten og å satse på utdannelse. Nå sliter mange med å kunne studere i fem–seks år med høye bokostnader. Togene står, ny infrastrukturutbygging er lagt på is, det er fortsatt stort etterslep innen helse og velferd, og flere av veiene i Oslo er fortsatt ikke feid i slutten av mai og er fulle av støv og grus. Alt dette mens staten sløser helt enormt på en rekke unyttige områder.

– Ved neste stortingsvalg kan vi risikere å ha en inflasjon på over ti prosent, avslutter investoren.

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.