Øystein Stray Spetalen på Pareto Securities Olje og Offshore-konferansen på Scandic Holmenkollen Park høsten 2019. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Det er nesten så en skulle tro finansmannen Øystein Stray Spetalen anbefaler det norske folk å lese Document. Ikke direkte, selvsagt, intervjuet og podcasten er gjort i regi av Finansavisen. Her hudfletter han regjeringen og norske politikere generelt, og han ber folk skaffe seg kunnskap om hvem som yter og ikke yter til samfunnet vårt.

– Jeg ønsker at nordmenn våkner opp, at de ikke leser Aftenposten og VG, men får kunnskap om hvem som yter i samfunnet, og hvem som ikke yter. Om hvordan man blir manipulert av politikere og elite og hvordan de utnytter vanlige arbeidsfolk, sier Spetalen til Finansavisen (bak betalingsmur).

Øystein Stray Spetalen er en investor som har det med å tale i store bokstaver.

I 2011 rettet Spetalen sterk kritikk mot investeringsstrategiene til Statens pensjonsfond utland (Oljefondet). Spetalen sammenlignet fondets finansinvesteringer med det å «satse på en daud hest» og kalte det «ren svindel».

Spetalen var i 2011 i ordkrig med SV-politikeren og ministeren Audun Lysbakken, som han kalte «en samfunnsfiende» og «marxist».[8] Da studenten Mímir Kristjánsson i 2011 fikk utgitt en bok der han omtaler norske milliardærer som «sutrende», tok Spetalen kraftig til motmæle. Han gjorde oppmerksom på at Kristjánsson har innrømmet bevisst å ha utnyttet systemet ved å melde seg opp til eksamen på Universitetet i Oslo for å få tilgang til studentgoder, for deretter ikke å fullføre eksamen. (Wikipedia)

Dagens bredsider kommer i samtale med Finansavisens eier, Trygve Hegnar, journalist Eline Hvamstad og den for de fleste ukjente investoren Harald Moræus-Hanssen, som også er god for mer enn en milliard kroner. Podcasten er breddfull av gode poeng, og den er gratis. Her noen flere smakebiter:

– Tenk at regjeringen har gitt 136 mill. til tankesmien til Terje Rød Larsen. Og samtidig er det helsekø. Og det er gitt 700 mill. til Clinton-stiftelsen – fortsatt med de samme helsekøene, sier Spetalen.

– Jeg tror den norske kronen kommer til å kollapse totalt. Det kan gå i 15 mot Euro, sier Spetalen.

Fireparti-regjeringen Solberg får også det glatte lag av investoren:

– Vi har en regjering som er helt uten handlekraft. De offentlige utgiftene har eksplodert. Vi holder på med klimatiltak og klimapolitikk som gjør at industrien er livredde for å gjøre noe.

– De bare sitter der og trekker seg tilbake. Hydro investerer ute, og Yara investerer ute. De vet ikke hva som kommer av klimaavgifter og hva fremtiden vil bringe. Jeg tror klimapolitikken og den usikre industripolitikken gjør at veldig mange vegrer seg for å gjøre tunge industrielle investeringer i Norge.

– Dette kommer til å gå fort utforbakke når det først begynner å rulle. 2020 blir første år med handelsunderskudd, og vi får svekket krone og kanskje inflasjon.

Bredsidene til tross. Oppsummeringsvis er investorene slett ikke pessimistiske.

– For 150 år siden var det en milliard mennesker på jorden. Nå er det syv milliarder og én grad varmere. Men det er færre som legger seg sultne. De fleste har det bra, sier Spetalen.

– Grunnleggende er det grunn til å være optimistisk, sier Harald Moræus-Hanssen.

Kanskje er det den sovende offentligheten og mangelen på handlekraft hos politikerne som gjør at disse herrene så langt har lyktes rimelig bra, både med sine investeringer og sine spådommer?

Vi i Document har hverken statlige eller private storinvestorer på laget. Vi stoler på at våre lesere synes det er godt å bli opplyst, og at vi derfor fortjener deres støtte!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!