Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S). Foto: regeringen.dk

Danmarks tiltak mot korona-virusets virkninger har en helt annen kraft enn den norske regjeringens. Sosialdemokratiske Mette Frederiksen og Danmark gir en hjelpepakke på 181 mrd norske  kroner til næringslivet. Den norske regjeringen, ledet av Høyre, har bare ord å komme med.

Den danske regjeringen la frem sine krisetiltak omtrent samtidig med den norske regjeringen. Forskjellene i ord og handling er enorme:

Hjælpepakke til danske virksomheder: Giver hjælpende hånd på 125 milliarder (DR)

Dette er noe helt annet enn de halvkvedede visene Erna Solberg og Jan Tore Sanner hadde å komme med. I tillegg til at tiltakene kommer for sent, er for vage og utilstrekkelige, slik blant annet den tidligere smittevernoverlegen ved Ullevål sykehus påpekte i en kronikk i Aftenposten mandag, overser de helt hva den danske regjeringen har innsett. Næringslivet blør, og hvis ikke de får hjelp til å overleve, kan de økonomiske ringvirkningene bli verre enn de helsemessige.

 

Urealistiske tiltak for næringslivet

Hva de norske tiltakene vil koste, er ikke mulig å forstå. I sin redegjørelse til Stortinget tirsdag, lovet finansminister Jan Tore Sanner at bedrifter med underskudd skal få det lettere. Bedrifter med underskudd skal få «skrive av» tap som en følge av koronaen, mot tidligere års overskudd. Terminologien hans er ikke trygg.

Hvordan dette kan virke raskt og effektivt kan han heller ikke svare på.  Skal man ta dette på alvor, må bedriftene først ha opparbeidet et underskudd. Det fastsettes normalt ved regnskapsårets slutt, for de aller fleste norsk bedrifter pr 31.12.  Bedrifter med underskudd pr 31.12.2019 kan ikke skylde på korona.  Neste anledning til å fastsette et negativt resultat er 32.12.2020, og da har vi mest sannsynlig ridd av utbruddet og det vil derfor ikke være grunnlag for tiltaket til Sanner.

Så til den praktiske gjennomføringen. Hvis dette skal skape sårt tiltrengt likviditet for bedriftene for å unngå konkurs, vil denne måtte komme fra allerede tidligere innbetalt skatt. Det betyr at bedriftene må lignes på nytt når underskuddet kan fastslås. Den del av innbetalt skatt som kan anføres til senere (merk uttrykket) års underskudd skal fastsettes og på et tidspunkt betales tilbake. I en normalsituasjon ville det bety omtrent ett halvt år. Her må skatteetaten legge inn et gir de p.t. ikke har.

Med forbehold om en riktig finurlig løsning i ermet til Sanner er dette tiltaket bare tull, i beste fall lansert for å kjøpe seg tid.

Åpne bomringene

Også når det gjelder de helsemessige farene, er Danmark på offensiven. Der taes det nasjonale grep. Danskene advarer mot smittefare i kollektivtrafikken, så et naturlig råd til norske myndigheter bør være å åpne bomringene.

Regeringen indfører begrænsninger i busser, tog og metro – indstiller fly fra ramte områder

Trafikudbydere skal sørge for, at passagerer ikke står for tæt. Det kan betyde, at der bliver brug for flere busser og tog i myldretiden.

Regeringen opfordrer rejsende til at overveje, om der er mulighed for at rejse uden for myldretiden ved eksempelvis at møde lidt tidligere eller senere på arbejdspladsen.

Metroselskabet i København oplyser, at man indsætter flere togsæt for derved at skabe bedre plads mellem passagererne.

DSB skriver på sin hjemmeside, at passagerer kan få refunderet billetter, hvis de ikke ønsker at rejse på grund af coronarisiko. Det gælder også orange billetter, som normalt ikke kan refunderes. (DR)

Regjeringen og de nasjonale helsemyndighetene drives nå fra skanse til skanse. Slik sett setter investoren Øystein Stray Spetalen ord på hva mange føler:

– Erna Solberg viser mangel på lederskap, men Solberg-regjerningen har vist total mangel på handlekraft. Jeg tror hun er ferdig som statsminister innen seks måneder. (Finansavisen)

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.