Finansminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Historiens største massepermittering er i gang, 100.000 arbeidsplasser er allerede stengt, og de første konkursene som følge av koronapandemien vil komme om kort tid. Vil finansminister Sanner handle raskt nok til å unngå flere konkurser enn dødsfall?

Effekten av koronapandemien og nedstengningen av Norge er svært dramatisk for næringslivet. En lang rekke virksomheter opplever at inntektsgrunnlaget er forsvunnet nærmest over natten. Kostnadene påløper likefullt, men inntektsstrømmen er helt eller delvis borte. Mange ansatte vil ikke få lønn som normalt, og kreditorer vil ikke få oppgjør som forventet. Virksomhetenes underskudd vokser fra dag til dag.

Handelsorganisasjonen Virke frykter at så mange som 405.000 arbeidsplasser kan forsvinne, og mener nå at regjeringen raskt må få vedtatt en kompensasjonsordning for bedriftene som er rammet av den statlige stengningen.

− Dette er en krise som har medført akutt pengemangel i bedriftene. Det er ikke nok bare å kutte i utgiftene, når inntektene har stoppet over natten. Myndighetene i USA og Tyskland har iverksatt enorme krisepakker. Nå må norske myndigheter følge opp, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke i en melding, og fortsetter:

– Det hjelper ikke å skyte med luftgevær, vi må frem med bazookaen.

Virke trekker frem at bransjer som serveringssteder, reiselivet, kultur- og arrangementer og trening rammes hardt av tiltakene. I tillegg kommer en lang rekke enkeltmannsforetak og småbedrifter innen helse- og velværesektoren som f.eks. tannleger, fysioterapeuter og frisører.

Organisasjonen Norsk Industri frykter at kollaps i tysk industri vil ramme næringslivet her til lands, og skriver i en analyse at den nye situasjonen i Norge vil få store konsekvenser. I tillegg kommer frykten for at det vil bli langt verre i resten av Europa.

– Skrekken nå er at Europas største industrinasjon, Tyskland, får korona i et visst omfang. Der er det mange kunder og underleverandører til norsk industri, i tillegg til at tysk industri inngår i nær sagt alle verdikjeder for industrien, skriver Norsk Industri.

Produksjonen er riktignok i ferd med å komme i gang igjen i Kina, men det hjelper lite på kort sikt når Norge langt på vei er i ferd med å stanse helt opp. Italia og Østerrike er allerede hardt rammet.

Spørsmålet nå er om krisepakken regjeringen og finansminister Sanner foreslo fredag, er nok. Virke mener man nå må legge partipolitikken til side:

– Stortinget må legge vekk partipolitikken og umiddelbart gi regjeringen mandat til å trykke på den store røde knappen. Hvis ikke vil en stor del av befolkningen miste livsgrunnlaget sitt, sier Horneland Kristensen.

Det er flere forhold staten kan ta i betraktning:

Utsettelse av innbetaling av skatter og avgifter samt endring i permitteringsreglene der staten dekker full lønn de første 15 dagene av permisjonen, vil bedre likviditeten.

Arbeidsgiver kan fritas for betalingsplikten i arbeidsgiverperioden knyttet til sykelønn ved sykdom og myndighetspålagt karantene knyttet til virusutbruddet.

Bedrifter som opplever helt eller delvis inntektsbortfall som følge av koronapandemien, kan søke om krisetilskudd fra det offentlige ved f.eks. refusjon av innbetalt merverdi- og arbeidsgiveravgift til staten for siste avgiftsperiode.

Når inntektsgrunnlaget for næringslivet er borte og situasjonen er så ekstraordinær som nå, må man tenke på en annen måte enn under tidligere kriser. Staten bør sørge for at deler av pengestrømmen denne gangen går andre veien, og f.eks. betale tilbake avgifter til bedriftene som krisetilskudd, slik at flest mulig virksomheter overlever.

Blir koronapandemien langvarig, er det nødvendig for næringslivet at myndighetene stiller opp med kontantstøtte til norske virksomheter. Dersom det ikke skjer, er sannsynligheten stor for at vi ser langt flere koronakonkurser enn koronadødsfall i tiden fremover.

Klarer regjeringen og finansminister Jan Tore Sanner å handle raskt nok? Hittil er det foreslått ca. 6,5 milliarder kroner i en egen tiltakspakke. Det gir ca. 1250 kroner pr. innbygger i støtte til næringslivet.

Den tyske regjeringen har hittil lagt 500 milliarder euro, eller ca. 5.000 milliarder kroner, på bordet i støtte. Det gir drøyt 60.000 kroner pr. innbygger.

Sanner og regjeringen har et stykke igjen.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.