Finansminister Jan Tore Sanner (H), næringsminister Iselin Nybø (V), landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad (KrF), administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer og leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen deltar på pressekonferanse om kompensasjonsordning til bedrifter fredag 27. mars. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Bedriftene må søke for å få penger og de vil ikke komme før om to-tre uker, sier Idar Kreutzer i Finans Norge.

– Målet er at pengene skal være på konto innen to til tre uker, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge på en pressekonferanse fredag.

Så lang tid har neppe næringsdrivende som ikke har hatt inntekter siden fredag 13. mars.

FrPs finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug synes en uke var lenge å vente. Her snakkes det om tre.

Bankene skal administrere ordningen, og Kreutzer sier at det må være en kontroll, men samtidig sier han den skal være selvbetjent. Det er uklart hva han mener.

Det er myndighetene som skal vurdere hvilke bedrifter som kvalifiserer til støtte, mens bankene skal gjennomføre den praktiske utbetalingen.

Ordningen går ut på at bedrifter kan søke om kompensasjon, men det spesifiseres ikke hvor mye staten vil dekke. Regjeringen sier den ikke vil dekke alt.

Målet er at ordningen skal være så enkel som mulig å både benytte seg av og administrere, sa finansminister Jan Tore Sanner under pressekonferansen.

Kreutzer understreker at det hviler et betydelig ansvar for den enkelte som søker, om å basere seg på riktig informasjon.

– Det legges inn elementer som sikrer grunnlag for kontroll, sier han.

Reaksjoner

Sylvi Listhaug mener krisepakken er for lite konkret.

– Det er veldig bra at har jobbet så tett med partene. Men det gir litt for lite svar til de som nå sitter ute og eier en frisørsalong eller en bedrift som nærmer seg kanten av stupet for hver dag som går, sier Listhaug til NTB.

Hun mener det trengs avklaringer på to viktige spørsmål: Hvor går grensa for å kunne få støtte? Og hvor stor del av faste utgifter skal man kunne få dekket?

– Det er viktig å få avklart disse forholdene raskt, slik at bedriftene vet hva de skal har å forholde seg til, sier Listhaug.

NHO-sjef Ole Erik Almelid ba bedriftene være tålmodige. Det tar litt tid å få ordningen på plass.

NRKs økonomiekspert sier pakken er lite konkret så langt.

Vedum

– De sier også at den avgrenses til to måneder. I Danmark er det tre. Jeg lurer på om det er dumt med kort frist, og at de heller bør sette den litt lenger, slik at det gir litt mer trygghet, legger han til.

Stortinget skal jobbe gjennom helgen med krisetiltakene.

– Da gjør vi det nok litt mer konkret, med litt hardere bestillinger. Så får regjeringen jobbe ei uke til for å finne den endelige løsningen, sier Vedum.

For bedrifter med null inntekter og permitterte er en uke en lang tid. Mange har vært uten inntekter siden fredag 13. mars.




Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.