Mette Fredriksen mellom partileder Jonas Gahr Støre og Sveriges statsminister Stefan Löfven.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De seneste dagenes utspill fra den danske, røde regjeringen siver inn i den norske offentligheten. Folk begynner å skrive på Facebook ting som ”kanskje tiden er inne for at Norge ser til Danmark?” Statsminister Mette Frederiksen har tatt hanskene helt av overfor parallellsamfunnet og folk som har hatt tilknytning til IS. Barn blir fjernet, personer isoleres, man snakker om å stenge moskeer finansiert av diktaturer. 

Men å overføre tiltakene til Norge er vanskelig når mainstream – akademia, kulturlivet, medier og de øverste politikere – har sykeliggjort hele den tilgangen i flere årtier. Mye prestisje er investert i en rablende “politisk korrekthet” som har satt en effektiv stopper for språkliggjøringen av synspunkter som nå, plutselig, er offisiell dansk politikk. 

Dørvokterne til det offentlige rommet satt trygt i varmen for bare få år siden. Nå er toget kjørt. De står tilbake på perrongen med armene fulle av devaluerte diagnoser og ubrukelige nazikort. De kan ikke stemple et annet lands kvinnelige sosialdemokratiske statsminister som en ny Hitler eller som en sinnssyk person. Tross alt. 

Det som skjer i København er skjellsettende på flere nivåer. En tidligere uforståelig underdanighet overfor åpenlys undertrykkelse og motstand mot menneskerettigheter blir skubbet til side. Det vil ta tid å avdekke hvilke mekanismer som helt presis har vært i spill de siste tiårene, som lot denne merkelige tilstanden vare så lenge. Men det er kanskje ikke helt usannsynlig at revolusjonen er skjedd inne i det danske sosialdemokratiske partiet. 

På nittitallet fant Labour på at alle europeiske sosialdemokratiske partier skulle «gjøre høyresidens språk utdatert». Det skulle skje ved å insistere på en ny virkelighet kalt «multikulturalisme». De konservatives ordforråd skulle ved hjelp av «multikulturalisme» konkurrere med et komplett nytt og progressivt språk. De som ikke holdt seg til den nye terminologien skulle man ganske enkelt kalle rasister, så var de ute av spillet. Og sosialdemokratene ville (omsider) ha hele demokratiet for seg selv. 

Dette ble en modell partiene kopierte over hele kontinentet. Resultatet ble imidlertid ikke en utradering av all politisk motstand, men derimot en nesten fullstendig utslettelse av de sosialdemokratiske partiene. I Holland gikk de fra 38 til 9 mandater på ett eneste valg. I Østerrike er termen «sosialdemokrati» snart et fremmedord. I Sverige er landets mest forhatte parti større enn det sosialdemokratiske, liksom selv medlemmene i fagbevegelsen – arbeiderne – også har forlatt sin tradisjonelle partner. 

Det engelske Labour er selv endt opp i en malstrøm av antisemittisme, hvilket har drevet dets kjernevelgere over til de borgerlige. Den norske varianten av den historien er velkjent, med kallenavnet «Tåkefyrste» som et rungende punktum. 

Politiske diagnoser er alltid et uttrykk for nærværet av en totalitær og undertrykkende ideologi. Det har vært et ugjestmildt gjensyn med fenomenet siden den kortvarige lettelsen i 1989. Men som vi husker gikk stafettpinnen fra Sovjet til Khomeinistene i form av fatwaen mot Salman Rushdie, dvs. mot ytringsfriheten, dvs. mot Vestens politiske frihet. Den delen av Vesten som tidligere støttet Sovjet omfavnet nå prestestyret i stedet. Og like siden har de tutet folk ørene fulle med apologi for terror og psykiatri mot kritikere av teokratiske diktaturer. 

Symptomatisk nok faller diagnosehegemoniet tilsynelatende umiddelbart etter at Irans militære terrorledelse pulveriseres med Hellfiremissiler utenfor Bagdad. Regimet vakler og kan med stor sannsynlighet falle. Men om det holder skansen litt til spiller mindre rolle for oss nå. Den språklige magien er over. 

Spørsmålet er hvilket tog som har kurs mot de politisk hjemløse på perrongen. 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: