– Nå har vi klart å selge mye av det grønne sølet. Vi har noe igjen, som vi håper går bra. Noen av selskapene har en misjon. Det er teknologiselskaper, men å investere i vindmøller og solceller – hvis du har lyst til å tape penger, er det bare å sitte der, sier investoren Øystein Stray Spetalen til Finansavisen.

Avisen hadde invitert Spetalen til sitt arrangement Investordagen, som torsdag ble arrangert på Grand Hotel i Oslo, i år for 30. gang. De som hadde råd til å investere 2990 kroner, fikk da anledning til å høre anbefalingene til Trygve Hegnar, Jarand Rystad, Yngve Slyngstad og andre børskjendiser i en tid der alt synes usikkert.

Hvilke aksjer bør du selge, og hvilke kan du beholde? Hvilke aksjer er hot, og hvilke er not? Hva bør du gjøre med aksjefondene?
Bør du bare selge alt, eller skal du sitte rolig i båten gjennom stormen som kommer denne gangen også? Hva med de grønne aksjene og IT-aksjene som har falt 80-90 prosent? Kjøpe nå? (Investordagen)

Etter at han nylig skjelte ut den andre avisen i Børs-Norge, DN, for å være en «sosialistisk møkka-avis», var det sikkert mange som kom for å høre nye, kraftige karakteristikker fra en av Norges mest suksessrike investorer. Spetalen skuffet i så måte ikke:

– Alt i aksjemarkedet handler om boom og bust, og alt handler om pengeflyt. Hvor går det penger inn, og hvor går det ut? Jo mer penger som går inn, jo farligere er det.

– Alt handler om forandringer. Hva sa Charles Darwin i teorien om overlevelse? Han sa ikke at de sterkeste overlevde, men at det er de som er tilpasningsdyktige som overlever. Du må tilpasse deg.

– Det å være langsiktig i aksjemarkedet har jeg ikke tro på. I 1983 sto OBX-indeksen i 13. Nå står den i 1.100. Den gang var det 20 store likvide aksjer på børsen. Det var Kosmos, Elkem, Orkla og Storebrand. Hvis man kjøpte disse 20 aksjene, ville man ha mistet pengene i 15 av dem i dag. Bankene gikk konkurs, Storebrand gikk konkurs, og Norske Skog. Alt handler om forandring, for til slutt vil alle aksjer gå til null, sa Spetalen.

Spetalen med kritikk av Støre-regjeringen: – Null kompetanse

Mot strømmen

Spetalen forsto allerede i 2014 at tilpasningen til EU ville resultere i høyere strømpriser i Norge. Senest i høst har han uttalt at strømprisene er en nasjonal katastrofe. Derfor kom det ikke som noen overraskelse at han, for å si det mildt, er meget skeptisk til «fornybar energi».

– Det investeres mer i fornybar energi pr. år enn det investeres i olje og gass. Sol og vind står for 6 prosent av verdens energiproduksjon. Det har ikke en sjanse. Én liter olje har samme energi som 1.800 arbeidstimer, ett årsverk. Energimengden i olje er så enorm, sa Spetalen, som understreket at han var utdannet petroleumsingeniør.

– Det store problemet er at land etter land går i veggen på grunn av inflasjonen. I Sri Lanka kuttet de kunstgjødsel, og inflasjonen økte til 100 prosent. Alt er basert på billig energi. Vindkraft koster 2,50–3 kroner pr. kilowattime å bygge, og vedlikeholdskostnadene er enorme, sa Spetalen.

– Folk har feilinvestert i dumme fornybare ting. Da er det kjempemuligheter i olje.

Men selv Spetalen har et lite grønnskjær.

– Nå har vi klart å selge mye av det grønne sølet. Vi har noe igjen, som vi håper går bra. Noen av selskapene har en misjon. Det er teknologiselskaper, men å investere i vindmøller og solceller – hvis du har lyst til å tape penger, er det bare å sitte der.

– Shorting

Da Hegnar som vert ville vite hvilke anbefalinger Spetalen hadde, fikk han med en lekse om inflasjon og globalisme.

– Verden går videre, men det er underskudd på energi. Det er etterspørsel, og det har vært underinvestert.

– Nå drives vi av inflasjon. Den kommer fra ekstremt lavt nivå som følge av globalisering og Asia med lavere kostnader. En sykkel kostet 1.000 kr den gang ukelønnen var på 5 kroner, og den koster fortsatt 1.000 kroner. Nå øker prisen på varer fordi globaliseringen har stoppet opp. Vi går mot høyere inflasjon så lenge lønnsveksten opprettholdes.

Det gjør teknologiaksjene utsatt, ifølge Spetalen.

– Da Donald Trump tok over, sto Nasdaq-indeksen i 4.000. Da var makroøkonomer sikre på at han ville ødelegge verden. Da Trump gikk av, sto Nasdaq i 8.000. Nasdaq er avhengig av renter, men spekulasjonsobjektet på Nasdaq er fortsatt stort, sa Spetalen.

Ovenstående er en forkortet utgave av Finansavisens artikkel. Det må ikke forveksles med shorting, som er noe helt annet:

Short uttrykker også posisjonen du sitter i etter å ha kjøpt. Hvis du er «short», har du solgt et produkt eller et verdipapir du ikke eier med forventning om at det skal falle i pris eller verdi. Motsatsen er å være «long». (Store norske leksikon)

Spetalen bekreftet overfor Finansavisen at han har shortet Tesla-aksjen, selvfølgelig ikke bare fordi han ikke liker bilen.

– Tesla er verdt like mye som alle andre bilprodusenter til sammen. Tesla er bare en stiv og ekkel bil. Jeg er short. Det finnes ikke ett normalt menneske som kjøper Tesla.

– Det kommer til å gå helt til himmels (Finansavisen – betalingsmur)

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.