Fornybarmilliardær Lars Helge Helvig vil bygge en batterifabrikk for opptil 30 milliarder kroner i Trøndelag. 

Helvig, som har tjent seg rik på vindmøller, inviterer en tidligere Morrow Batteries-sjef, private investorer og norske skattebetalere til å være med på moroa, skriver Dagens Næringsliv.

Stavangermannen Lars Helge Helvig (62) er en av de store gründerne innen norsk vindkraft, og trolig den privatpersonen som har tjent mest i bransjen.

Helvig sikret seg i fjor en stor industripark i Orkland kommune i Trøndelag, og planen er nå å bygge en enorm batterifabrikk på området.

Helvig valgte bort hjemfylket Rogaland, fordi han tjener gode penger på vindkraft via høye strømpriser.

– Batteriproduksjon i stor skala er helt avgjørende for at vi skal lykkes med elektrifiseringen og det grønne skiftet, sier Lars Helge Helvig.

Satsingen har fått navnet Elinor Batteries og skal ledes av Terje Andersen, som gikk av som toppsjef for Bjørn Rune Gjelstens batteriselskap Morrow Batteries i fjor sommer.

Oljeingeniøren investerer gjennom det «grønne» investeringsselskapet Valinor, og det skal produseres batterier for stasjonær lagring av strøm.

Batteriene skal kunne brukes til strømlagring i alt fra boliger og næringsbygg til ladestasjoner og industri.

– Vi har sett en veldig spennende utvikling på teknologisiden innen vindkraft og solkraft, der kostnadene har gått kraftig nedover. Det ser vi til dels også på batterier. Vi tror det vil fortsette, men teknologien blir ikke bedre uten at vi tar den eksisterende teknologien og gjør den bedre. Vi kan ikke sitte på gjerdet og vente på at noen andre gjør det for oss, mener Helvig.

Norge skal bli verdens­ledende på batteri­produksjon og havvind

Administrerende direktør Andersen mener det haster med å komme i gang.

– Elektrifiseringen av samfunnet gjør at behovet for batterier over hele verden øker for hver dag som går. At EU skal gjøre seg mindre avhengige av batterier produsert i Asia, åpner også opp for et enda større marked i Europa, sier han.

Det mener investor Øystein Stray Spetalen er en svært dårlig ide. Han mener at en skomaker bør bli ved sin lest.

– Det er noe vi har null kompetanse på. Det er 99,9 prosent sjanse for at dette går helt til gokk. Vi vet ikke noe om det og skal kjøpe deler fra her og der, sa Spetalen.

– Det er som å dra til Etiopia og si at de skal slutte å løpe 5000 meter og 10.000 meter, og at de heller skal satse på langrenn, la Spetalen til.

Det er ennå fortsatt uklart hvor mye staten, det vil si de norske skattebetalerne, vil bidra med. Men at det blir betydelige summer, er klart.

Staten har blant annet støttet batteriselskapet Freyr med fire milliarder kroner i garantier. De to andre store batterisatsingene, Morrow Batteries og Beyonder, fikk i oktober til sammen 325 millioner kroner i lån og tilskudd fra Innovasjon Norge.

Regjeringens nye batteristrategi, som ble lansert sommeren 2022, slår fast at Norge har unike fortrinn og muligheter for å lykkes med å produsere «verdens mest miljøvennlige batterier».
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.