Her er et paradoks som alle småbedrifts-eiere kan gremmes over: Du har bygget bedrift i årevis, skapt arbeidsplasser og betalt skatt, men får ingen hjelp av næringsministeren fra Arbeiderpartiet. Samtidig får sleipe blåruss som aldri har skapt noe annet enn løfter og løgner, alt de peker på av staten. Velkommen til Grønt Industriløft – det ektefødte barnet av klimapanikken og “grønt skifte”

Denne uken strålte næringsminister Jan Christian Vestre over å kunne gi en planlagt batterifabrikk i Arendal flere hundre millioner frå staten i bytte for ingenting. Og nå som staten garanterer for aksjekursen, starter både byggingen og aksjerallyet. Kanskje det blir hundrevis av arbeidsplasser? Kanskje til og med batterier? Ikke hold pusten mens du venter

Det er det statlige selskapet Siva etablerer et felles eiendomsselskap med det private Morrow batteries, og etablerer et felles eiendomsselskap for å komme i gang med det første byggetrinnet på Eyde Energipark i Arendal. Det har en kostandsramme på 480 millionar kroner, hvordan staten (altså du) finansierer rundt 335 millionar kroner gjennom skattepenger, som tilsvarer en eierandel på 67 prosent.

Første byggetrinn er imidlertid bare starten. Visjonene er hele fire byggetrinn som skal stå ferdig i 2028, med en kostnadsramme på friske 20 milliardar kroner, opptil 2.500 ansatte og ein produksjonskapasitet på 43 gigawattimar.Det tilsvarer behovet til minst 700.000 batteribiler.

Administerande direktør Håkon Tanem i Morrow Batteries er strålande fornøyd med statens bidrag overfor NRK, og det er ikke så rart:  Når man får det offentlige til å finansiere prosjektet sitt, går aksjekursen til himmels i et prosjekt som ellers ville vært verdiløst i mangel på private investorer – og da kan tradingen med aksjer begynne så alle blir rike i en fei. Hvorvidt det blir arbeidsplasser eller batterier av det til slutt – vel, det er mest en bieffekt.

Årsaken til at Document-redaksjonen ser så kritisk på dette, skyldes en rekke faktorer og paradokser som vi har påpekt gjennom lang tid. Det er nemlig medias jobb å være kritiske til store visjoner og løfter, men mektige NRK har rett og slett sluttet å være kritisk til noe som helst rundt klimatiltak. Og det er  heller ikke myndighetene eller politikerne. Hele det offentlige Norge har kortsluttet overfor den klimabaserte bobleøkonomien:

Staten støtter visjoner, men ikke eksisterende bedrifter

• Det er ikke statens oppgave å berike private aktører ved å skape aksjebobler med offentlige penger. Dette er imidlertid hele drivkraften bak regjeringens grønne omstilling og grønt industriløft, som jeg kaller “Pengemølla”. Politikerne skaper et kunstig behov, og tar risikoen med offentlige penger uten personlig risiko. Det er oppskriften for bobleøkonomi, korrupsjon og kollaps.

• Investeringene i “grønt industriløft” er høyrisikable og fremstår i mange tilfeller som rene luftslott. De er ikke bygget på tidligere vellykkede eller lønnsomme bedrifter, men starter fra absolutt ingenting, bygget på drømmer, påstander, glansbilder, visjoner, PR, reklame og lobbyisme.

• Satsingen er preget av sosialistisk planløkonimi, hvor det er politikerne som bestemmer hva som skal produseres, i stedet for at tilbud/etterspørsel. Det er politikerne som ønsker at Norge skal bli en batterinasjon – ikke markedet.

• Statens risikovillighet med andres penger ødelegger det kapitalistiske investeringsmarkdet,  forrykker maktbalansen blant markedskatører, og destabiliserer næringslivets vurderingsevne av risiko og etiske vurderinger. Eller for å si det på en annen måte: “Grønt industriløft” er en gavepakke til svindlere av samme kaliber som i Lehman Brothers i 2008.

• Konkurransen om å bygge Litiumbatterier er helt ekstrem. Over 20 slike gigafabrikker er planlagt bare i Europa, og det er ingenting som tilsier at høykostlandet Norge skal kunne lønne 2.500 ansatte med overskudd, og likevel utkonkurrere lavkostland. Det finnes ingen logikk i det.

• Vi har ikke råvarene som skal til for å bygge Litiumbatterier. I følge Håvard Gautneb ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) er det ikke påvist noen potensielle forekomster av litium

• Vi ligger lenger fra markedet enn alle andre som satser på batterifabrikker. Det vil skape økte transportkostnader både til og fra batterifabrikkene.

• Vi har ikke strømmen som skal til. Norges kan forvente et kraftunderskudd innen 2027. Dette faktumet brukes imidlertid  av vindkraftindustrien til å gjennomføre samme aksjestunt som for batterier: “Vi trenger statlige “risikoavlastning” for å bygge flere vindmøller. Les også saken om Freyr i Mo i Rana fra 2020 her. 

• Vi har ikke knowhow: Produksjon av litiumbatterier i Norge er et påfunn. Vi har ingen erfaring, fagfolk eller historikk, for dette. Globalistene tok livet av Sønnak batterifabrikker allerede i 1997. Hva tilsier at nyoppføring av batterifabrikker skal lønne seg nå?

• Litiumbatterier er gammel teknologi som har eksistert i over 20 år, og selv om batteriene langsomt og lineært blir bedre, så har det ikke vært noen store batterirevolusjoner siden da.  Flere aktører melder imidertid at en batterirevolusjon er rett rundt hjørnet, (ikke hold pusten mens du venter) og det vil gjøre produktene fra megafabrikkene i Norge utdaterte over natten.

• Elektrifiseringen av Europa er en grønn ønskedrøm, bygget på feberfantasier om at sol, vind, hydrogen og batterier skal kunne erstatte hydrokarboner innen 2050.  Dette er en politisk konstruert fremtidsvirkelighet, som allerede nå viser svært alvorlige faresignaler.  Det er ikke sikkert at markedet noensine får bruk for alle disse batteriene. Det er bare prognoser og ønskedrømmer.

• Det finnes ikke råvarer eller energi nok i verden til å omgjøre all transport til batteridrift.  I tillegg vil gruvedriften være så ekstremt naturfiendtlig at det blir en perversitet å kalle det “fornybart”.

Næringsminister Jan Christian Vestre som presenterte nyheten under Arendalsuka onsdag, er imidlertid helt uten fnugg av betenkeligheter eller forsiktighet, trass alle disse faresignalene. Han er ideologisk forpliktet til å tro på “grønt industriløft”, og det skal ikke stå på penger:

– Vi har lova at staten skal stille opp med ei kraftfull verktøykasse for å bidra til å få opp tempo. Vi skal bidra med kapital, areal, kraft og mykje anna for å få fortgang i private investeringar. Det hastar å komme i gang. Dette er et internasjonalt kappløp, sa næringsministeren til NRK

Uten den ekstreme klimakrisen som tilsidesetter all forsiktighet og prøveprosjekter, og gjør panikk til en moderne og sunn styringsmodell, hadde naturligvis aldri dette vært mulig. Det er derfor kyniske kapitalkrefter som før bare tenkte på aksjekurs og profitt,  plutselig fremstår som mer opptatt av bærekraft og klimaansvar enn MdG-politikere.

Men det handler altså fortsatt bare om aksjekurser og profitt. Staten sørger nemlig for at grønn svindel lønner seg bedre enn sunn kapitalisme og nøysom bedriftsutvikling frem til boblen brister. Både fabrikker, arbeidsplasser, og store visjoner kan forsvinne over natten. Akkurat som da “verdens største datasenter kom til bygda” Ballangen i 2017. Å lure inkompetente og politikere med klimapanikk har blitt den nye gullgruven. De lærer nemlig aldri.

 

Oppfordring fra Redaksjonen: Raseringen av Norsk energiforsyning og næringsliv dundrer frem uten fnugg av bremser eller forsiktighet takket være massemedias servilitet, og bare riksavisen Document.no advarer mot det som foregår. Det er både fortvilende og frustrerende å se hvordan det offentlige Norge kan fortsette å fornekte og ignorere advarsler og fakta vi dokumenterer ukentlig, og alt vi kan be om er at du deler artiklene våre, og støtter oss økonomisk. Abonner og hjelp oss redde Norge fra EU-pampene, og kjøp bøkene så du forstår omfanget av hva som faktisk foregår. 

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.