Milliardærene rømmer landet, og regjeringen konfiskerer milliarder av kroner fra laksenæringen og satser i stedet på batterifabrikker. Spetalen er ikke imponert.

I forbindelse med Investordagen i regi av Finansavisen slo investor Øystein Stray Spetalen hardt ned på Støre-regjeringens økonomiske politikk. Utgangspunktet var at regjeringen har foreslått grunnrenteskatt for laksenæringen.

Dette vil flytte 3,65 milliarder kroner fra en lønnsom havbruksnæring, og fordeles utover kommunene.

Dette er ikke en god idé, mener Spetalen. Det fremstår som om regjeringen tror de vet best hvor det lønner seg å plassere midlene. Men regjeringen eier ikke slik kompetanse, og velger feil strategi, mener Spetalen. Finansavisen har noen sitater.

– De mener de kan plassere pengene bedre, men det betyr at lakseselskapene mister 5 milliarder som har gitt 15 prosent avkastning i året. Pengene tas ut av selskapene som har jobbet med å bygge opp lakseoppdrett fra 1980- og 1990-tallet da det var død og fordervelse.

– Pengene vil de nå satse på batterifabrikk i konkurranse med Panasonic LG og Warta. Det er noe vi har null kompetanse på. Det er 99,9 prosent sjanse for at dette går helt til gokk. Vi vet ikke noe om det og skal kjøpe deler fra her og der, fnyste Spetalen.

– Det er som å dra til Etiopia og si at de skal slutte å løpe 5.000 og 10.000, og at de heller skal satse på langrenn.

Spetalen bruker laksemilliardærene Gustav Witzøe og Leif Inge Nordhammer som eksempler. Han sier de kun har tatt ut utbytte fra sine selskaper for å betale formueskatten.

Norge har ikke forutsetninger for å bygge opp batterifabrikker, men laksenæringen har derimot kompetansen som behøves. Nå vil regjeringen Støre flytte pengene fra en suksessrik næring til tull og tøys, sier Spetalen.

– Når Gustav Witzøe tjener 1 kr skal Jonas Gahr Støre ha 85 øre til en batterifabrikk som er tull og tøys. De har null kompetanse. Det er galskap.

Han nevner batterifabrikken til Morrow Batteries i Arendal, som Spetalen ikke forventer vil gi noen avkastning. Dette har også Document omtalt tidligere.

Så hvorfor er alle så sikre på at det blir en suksess? Vel, fordi Støre sier det. Men først og fremst fordi myndighetene avlaster risiko gjennom subsidier bestående av dine skattepenger.

Globalistene raserte norsk industri, nå vil de trylle frem en ny

 

Spetalen mener dette er trist for Norge, og han beskriver det som galskap.

Støre-regjeringen er opptatt av å redusere forskjellene. Men Spetalen mener det ville vært en bedre strategi å bygge opp de små enn å ødelegge for de store.

De rikeste 10 prosentene betaler 50 prosent av privat skatt, påpeker han.

– Hva om de stikker? Da må alle de andre betale dobbelt så mye i skatt.

Les også:

Spetalen forsto hva strømkablene ville føre til allerede i 2014

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.