– Jonas Gahr Støre har kjørt landet i grøfta og bør overlate stolen til Øystein Stray Spetalen, sier kjettinggründer Jan Vindenes.

Det er i et intervju med Finansavisen at Vindenes kommer med en rekke uttalelser og forslag om hvordan norsk politikk bør endres. Gründeren er ikke spesielt imponert over Støre-regjeringens politikk, og sier at vi bare har sett starten på utflyttingen fra Norge.

– Formuesskatten er nå så tyngende at det er bare spørsmål om tid før vi alle må flytte ut. For meg blir det neppe til Sveits. Jeg vil bo et sted med kyst.

Jan Vindenes (53), også kjent som Kjetting-Jan, er daglig leder i familieselskapet Sotra Anchor & Chain. Han ble rikskjendis da han i 2017 dumpet tonnevis av kjetting utenfor kemneren som betaling for formuesskatt.

I 2021 startet han opp bruktforhandleren Castle Hills, som leverte et strålende resultat i 2022.

Hvis Vindenes hadde bestemt over det norske skattesystemet, ville han avskaffet formuesskatten og halvert all skatt på inntekt. Staten har mer enn nok penger, mener Vindenes. De må bare lære seg å bruke pengene fornuftig.

At Erna sitter stille i båten, er forståelig, mener Vindenes. Men Støre burde virkelig ta konsekvensen av den vanstyrte norske økonomien.

– Erna bør vel sitte stille og vente på valget. Jonas burde gå av og overlate stolen til Øystein Stray Spetalen og andre kompetente mennesker.

Spetalen med kritikk av Støre-regjeringen: – Null kompetanse

De høye rentene er et resultat av feilslått økonomisk politikk. Støre vil ikke få noe godt ettermæle, ifølge gründeren.

– Støre vil gå inn i historiebøkene som statsministeren som kjørte landet i grøfta.

Også jordbruksoppgjøret får så hatten passer av Vindenes. Det hele minner om planøkonomi, og har mange negative konsekvenser, mener han. Nordmenn betaler altfor mye for maten, og derfor burde jordbruksoppgjøret avskaffes og bøndene slippes fri på markedet.

Forsvarsbudsjettet bør derimot forbedres kraftig.

– Vi burde doblet forsvarsbudsjettet og skaffet oss slagkraft til å avskrekke enhver. Norske soldater burde hatt T-skjorter med påskrift «Don’t worry USA – Norway is behind you».

SV og andre på venstresiden som har bedt skatteflyktningene om å ryke og reise, beskriver Vindenes som «snyltere på venstre fløy som ønsker å ta del i andres verdiskapning uten å selv å bidra med annet enn syting og klaging». Vindenes anbefaler hele venstresiden om å ta en lang ferie.

Når det gjelder energipolitikk, er Vindenes opptatt av stabil energi. Han mener derfor at vi først og fremst bør utnytte vannkraften maksimalt, og eventuelt fylle opp med kjernekraft. Vindkraft, solceller, hydrogen og batterifabrikker nevner han ikke med ett eneste ord.

Siste kommentar dreier seg om forslaget om at idrettsstjerner som tjener enorme summer skal pålegges en slags grunnrenteskatt som skal gå til barneidretten som angivelig skal ha bidratt til at disse stjernene har oppnådd en slik suksess.

Her nevnes idrettsstjerner som golferen Viktor Hovland, tennisspilleren Casper Ruud og fotballikonet Erling Braut Haaland. Det er en tradisjonell sosialdemokratisk holdning at det er Norges satsning på inkluderende breddeidrett som har skapt disse stjernene. Ikke alle er enige i dette, og Vindenes er mest opptatt av norsk misunnelse overfor dem som lykkes.

– Det er lett å bli misunnelig på dem som tjener rått på å sparke etter en ball. Misunnelse er en sykdom som vi alle skal passe oss for. Vi trenger heller medisinering mot sykdommen enn skatt på høye inntekter.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.