Kritikken hagler mot regjeringen, etter at flere lakseselskap varsler permitteringer. Men finansminister Trygve Slagsvold Vedum nekter å snu i den betente saken, selv om ordførere og lokalpolitikere fra kystsamfunnene protesterer.

– Det blir grunnrenteskatt. Vi mener oppdrettsselskapene kan bidra mer til fellesskapet, sier Vedum til VG.

Hvem tilhører dette «fellesskapet» regjeringen nevner i tide og utide? Neppe oss norske skattebetalere. Milliardene formelig pøses ut på klimatiltak i utlandet, verdens høyeste bistand per capita, og elektrifisering av sokkelen som ikke hjelper hverken «fellesskapet» eller klimaet. I tillegg pøses det ut enorme beløp hvert år på ikke-vestlig migrasjon, noe som heller ikke ser ut til å styrke dette «fellesskapet».

I går onsdag varslet oppdrettsselskapene Lerøy og Romsdal Processing at de vil permittere over 400 ansatte til sammen. De skylder på regjeringens grunnrenteskatt for havbruksnæringen.

– Noen av de store selskapene har enorme overskudd, og det kommer til å bli en grunnrenteskatt. Lokalsamfunn kommer til å sitte igjen med mer penger, kystfylker kommer til å sitte igjen med mer penger, og vi kommer til å prioritere at folk som tjener mindre enn 750.000 får lavere skatt, sier Vedum.

Forutsetningen for at lokalsamfunn og kystfylker skal «sitte igjen med mer penger» er at omsetning og investeringer fortsetter på samme nivå. Men mye tyder på at dette ikke er realistisk.

Flere store lakseselskaper har stanset planlagte investeringer. Nylig opplevde vi at fiskeoppdrettere viste kraftig redusert vilje til å kjøpe nye tillatelser.

Dessuten: Hvis hundrevis mister jobben, så er det ille nok for de som er direkte rammet. Men dette rammer også lokalsamfunnene, som går glipp av skatteinntekter. Reduserte investeringer går ut over leverandørbedrifter og kan på sikt føre til at flere arbeidsplasser forsvinner.

125 av de 339 som har fått permitteringsvarsel fra Lerøy holder til på Hitra. Hitra-ordfører Ole Laurits Haugen (Ap) er en av de som har bedt regjeringen om å trå på bremsen. Men regjeringen har tydeligvis bestemt seg.

Fiskeoppdrettere med kraftig redusert vilje til å kjøpe nye tillatelser

I tillegg rammer nettopp grunnrenteskatten på kraftanleggene lokalsamfunnene knallhardt. Fem Ap-ordførere i Rogaland har advart sin egen regjering om konsekvensene.

 En av dem frykter at bedriftene flykter kommunen hans. Situasjonen beskrives som uholdbar av engstelige ordførere.

Milliardærene rømmer landet, og aktiviteten langs kysten synker. Folk mister jobben og investeringene synker. Alt dette reduserer skatteinntektene for AS Norge. Så satser regjeringen heller på å subsidiere grønn industri vi har null kompetanse på i Norge.

Som Øystein Stray Spetalen sa det i oktober, da han kommenterte hvordan staten ville bruke inntektene fra grunnrenteskatten som innføres for laksenæringen:

– Pengene vil de nå satse på batterifabrikk i konkurranse med Panasonic LG og Warta. Det er noe vi har null kompetanse på. Det er 99,9 prosent sjanse for at dette går helt til gokk. Vi vet ikke noe om det og skal kjøpe deler fra her og der, fnyste Spetalen.

– Det er som å dra til Etiopia og si at de skal slutte å løpe 5.000 og 10.000, og at de heller skal satse på langrenn.

FrP-leder Sylvi Listhaug ber regjeringen skrote lakseskatteten. Frp hele veien har vært motstandere av den, sier Listhaug, som også peker på at aktører i bransjen har ropt varsko om mulige konsekvenser.

Listhaug tar til etterretning at regjeringen ikke bryr seg om hva FrP mener, men ber dem lytte til sine egne ordførere og lokalpolitikere.

– Vi lever i en dyrtid og det siste folk trenger er å miste jobben. Vi kan ikke sette fremtiden til en av våre viktigste næringer på spill for at regjeringen skal saldere budsjettene sine etter hastverksarbeid, sier hun.

– Nå er det på tide at regjeringen skroter sitt forslag og at vi setter oss ned sammen med næringen for å finne en modell som er fremtidsrettet og som gjør at næringen kan utvikles i Norge, istedenfor å sende arbeidsplasser utenlands og folk ut i arbeidsledighet.

Det må nevnes at det finnes mange gode argumenter for grunnrenteskatt, siden dette altså er skatt bedrifter betaler for å benytte nasjonale ressurser (som fjordene). Men i en slik krise som vi nå opplever, så er timingen rett og slett svært uheldig.

I tillegg kommer denne skatten i tillegg til den særnorske formueskatten, som svekker konkurranseevnen til norske investorer.

Derfor håper jeg regjeringen blir så hardt presset i denne saken at de til slutt velger å snu. Kanskje de vil ta de katastrofale meningsmålingene til etterretning?

Det er lov å håpe. Men dessverre tror jeg regjeringen vil fullføre. Konsekvensene vil de neste par årene vise oss.

Les også:

Katastrofemåling for Ap: Rekordlave 16,9 prosent – Høyre er dobbelt så stort

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.