Auksjonen av nye tillatelser til oppdrett av laks, ørret og regnbueørret er avsluttet – og fiskeoppdretterne har kjøpt langt mindre av nye tillatelser enn vanlig.

Det ble tegnet avtaler for til sammen 3,8 milliarder kroner. Fiskeriministeren er fornøyd.

– Auksjonen viser at det fremdeles er god etterspørsel etter kapasitet i de fleste produksjonsområder hvor oppdrett utgjør en stor og viktig næring i dag, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). (NTB)

Men er dette virkelig noe å juble for? Ikke ifølge Fremskrittspartiet, som mener resultatet av auksjonen viser at oppdretterne har mindre tro på fremtiden enn tidligere.

– På forhånd var det ventet inntekter på rundt 8 milliarder kroner. Tapet på rundt 4 milliarder kroner utgjør mer enn det regjeringen mener de skal ta inn på grunnrenteskatten. Dette viser med all tydelighet at regjeringens skattegrep er veldig korttenkt og næringsfiendtlig, sier partiets næringspolitiske talsperson Sivert Bjørnstad.

Etter regjeringens forslag til grunnrenteskatt på havbruk har det vært usikkert hvor mye aktørene ville bruke på årets auksjon. Nå ser vi noe av resultatet. Tapet i investeringer er altså høyere enn de inntektene staten drar inn.

Det eneste regjeringen Støre har oppnådd, er å konfiskere private midler for å gi dem til statskassen, slik at Vedum & co. har noen milliarder å leke med.

Tillatelsene er solgt i produksjonsområder langs kysten hvor miljøsituasjonen er vurdert som akseptabel, ifølge en pressemelding fra Fiskeridepartementet.

Det er bra å ta hensyn til miljøet. Men når skal regjeringen begynne å ta hensyn til den økonomien som ikke faller inn i den styrtrike statskassa?

Grunnrenteskatten rammer også kraftkommunene hardt.

Energi Norge: Regjeringen inndrar 50 milliarder fra kraftkommunene

Peter Wisting er en historieinteressert og kapabel fyr jeg følger med interesse. Han skriver på Facebook:

Slik stikker en regjering som ønsker å utarme sitt eget folk kjepper i hjulene for en bransje som årlig bringer store verdier til statskassen.

Og på ytterste flanke sitter partiet Rødt, som har bygget sin oppslutning på gratis alt til alle, og applauderer for at nok en næring ødelegges.

Norge utarmes med velgernes oppslutning.

Regjeringen later til å tro at man kan redde økonomien ved å øke skattene voldsomt. Men resultatet er mindre vilje til investering, og en ren flukt av rike folk som ikke gidder å betale den særnorske formuesskatten.

Røkke flytter til Sveits, reaksjonene lot ikke vente på seg

Siden både privatpersoner og næringsliv er hardt presset på grunn av de skyhøye strømprisene – som skyldes politiske valg – og et særnorsk norsk skatte- og avgiftsnivå, blir landet litt etter litt tømt for sine verdiskapende bedrifter og personer.

Den norske staten er styrtrik. Men de bryr seg ikke om vanlige folk som jobber og sliter, eller dyktige folk som driver bedriftene som skaper arbeidsplassene deres.

Regjeringen fokuserer på innvandrere, bistand, uføretrygdede og andre «sårbare» grupper som trenger hjelp. Men hvem skal finansiere dette hvis alle de produktive bedriftene og menneskene ikke gidder lenger?

Hva skjer når middelklassen forstår at de er under et voldsomt angrep fra sine egne myndigheter?

Etter nedstengningen av landet som Covid-19 førte til, har stadig flere nordmenn blitt vant til å utføre arbeidet sitt hjemme, ved hjelp av teknologiske og digitale løsninger. Hva hvis mange av disse etter hvert forstår at Norge ikke er et blivende sted? Støre-regjeringen har tre år igjen, og deretter følger trolig en Høyre-regjering. Få tror vel at Høyre vil forbedre situasjonen noe særlig?

I Norge må vi tåle skyhøyt skatte- og avgiftsnivå, og høye priser på alt. Hvorfor ikke flytte til et land med lavere avgifter og 40 prosent av kostnadene? Slike land florerer det av i Europa.

Hvor mange nordmenn vil velge fattigdom fremfor velstand?

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.