Regjeringen vil fredag oppklare spørsmål rundt den foreslåtte lakseskatten, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Men han vil ikke bekrefte at skatteforslaget vil bli endret.

– Fredag er det et møte mellom finans- og fiskeriminister, og de største aktørene i næringen. Det tror jeg kommer til å oppklare en del ting, sier Støre til NTB.

Onsdag stilte tidligere statsminister Erna Solberg (H) spørsmål i Stortinget om grunnrenteskatt på havbruk. Solberg har lagt merke til at investeringsviljen har falt blant oppdrettere, som er usikre på hvordan den nye skatten vil påvirke bunnlinjen.

– Dette er på vei til å dra beina under mye av markedsarbeidet, sa hun.

Støre påpekte at forslaget er ute på høring, og at regjeringen er i dialog med næringen. Men han vil ikke bekrefte om det kommer endringer på forslaget. Støre mener at laksenæringen har penger nok.

– De største aktørene hadde et overskudd på 18 milliarder kroner i fjor og tok ut 7,2 milliarder kroner i utbytte. Det er rimelig med mer beskatning, sa han.

Produsentene er uenige, noe de viser ved redusert vilje til investeringer. Samtidig har allerede godt over 1200 ansatte fått varsel om permitteringer. Særlig hardt rammes Frøya. Her har rundt 750 personer fått varsel om permitteringer. Dette er svært dramatisk i en kommune med 5.500 innbyggere.

Regjeringen har sagt at grunnrenteskatten for laks skal beregnes ut ifra en normpris knyttet til børspriser på laks. Dette skaper reaksjoner, siden mye laks selges på fastpriskontrakter. Dermed frykter selskapene å måtte skatte for inntekt de ikke har.

Dette problemet håper Støre kan løses i møtet på fredag. Finansminister Trygve Slagsvold Vedumunderstreker at det er selskapenes reelle inntekter som skal ligge til grunn for skatten.

– Noen ønsker å så tvil rundt det. Det blir de reelle inntektene. Det kommer jeg også til å gjenta når jeg møter næringen på fredag, sier han til NTB.

Mange har forståelse med prinsippet om grunnrenteskatt, men peker på at timingen er svært dårlig. Energikrise og inflasjon legger allerede et stort press på norske bedrifter, og det å innføre grunnrenteskatt i en økonomisk krisesituasjon vil bare forsterke problemene, ifølge regjeringens kritikere.

Salmar varslet nylig 851 ansatte om permittering. I den forbindelse skrev selskapet i en pressemelding at regjeringens forslag om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen fil føre til en tredobling av skatten for lakseprodusenter i Norge.

Kritikken har haglet mot regjeringen, etter at flere lakseselskap varsler permitteringer. Men finansminister Trygve Slagsvold Vedum har hittil nektet å snu.

– Det blir grunnrenteskatt. Vi mener oppdrettsselskapene kan bidra mer til fellesskapet, sa Vedum til VG 10. november.

Les også:

Salmar varsler massepermittering, gir regjeringen skylden


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.