Ap og Sp i Trøndelag krevde onsdag at deres regjering utsetter den omstridte lakseskatten. Men finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avviser utsettelse. Enkelte selskaper frykter å måtte betale over 100 prosent i skatt.

Tidlig i dag skrev VG at et bredt flertall på Fylkestinget i Trøndelag (Ap, Sp, KrF, V) mener det er grunnlag for grunnrente i havbruksnæringen, men de kan ikke støtte forslaget til grunnrentebeskatning slik innretningen er foreslått. De ba derfor om en utsettelse av innføringen av skatten.

– Dette er et tydelig signal fra landets tyngste og viktigste havbruksregion, sa fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) og fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem (Sp).

Begge regjeringspartiene møter dermed motstand av sine egne partifeller. Men finansminister Vedum er urokkelig.

– Jeg ser at de i sin uttalelse mener det er viktig at det innføres en grunnrenteskatt, men er uenige om tidspunktet og ønsker en litt annen metode. Vi skal lytte til innspillene i høringen, men vi kommer til å innføre grunnrenteskatt fra 1. januar, sier Vedum til VG.

Vedum avviser at innføring av denne skatten vil føre til lavere investeringer i oppdrettsbransjen. Dette til tross for at flere planlagte investeringer allerede er satt på stedet hvil, og mange ansatte er permittert.

– Jeg forstår at flere av selskapene ikke ønsker å betale grunnrenteskatt på 40 prosent, fordi dette gjør jo at de kan betale ut litt mindre i utbytte. Men vi følger en norsk tradisjon om at selskaper som har veldig store overskudd som følge av at de høster av fellesskapets naturressurser, skal betale et ekstra bidrag tilbake til kommunene, lokalsamfunn og fellesskapet, sier Vedum.

Det er få som er kritiske til grunnrenteskatt som prinsipp, men mange – både i de næringene som rammes, og andre – mener timingen er dårlig. I en situasjon hvor milliardærer rømmer landet for å slippe unna formuesskatt, og norsk næringsliv er rammet hardt av skyhøye energipriser, er det mange som finner det meningsløst å overføre mer penger til en styrtrik stat.

En av dem som har reagert, er redaktør for Finansavisen, Trygve Hegnar. Han kom med følgende kommentar:

– Trygve Slagsvold Vedum kan ta seg en bolle.

I forrige uke, da statsminister Støre var på besøk i Trøndelag, fortalte sjefen for oppdrettsselskapet SinkabergHansen at de vil få over 100 prosent skatt hvis regjeringens lakseskattforslag blir innført.

– Vi mener vårt forslag er riktig, men forstår at enhver ny skatt, eller leie, som dette er, møter kritikk fra dere som står i det. Dette er et forslag sendt på høring, og vi vil lytte til innvendingene, sa Støre da.

Hovedtillitsvalgt Mette Bråten i LO-forbundet NNN utfordret Støre:

– Må vi selge husene våre? Jeg har to sønner, og jeg er redd for ikke å ha noen jobb å gå til, sa hun.

Les også:

Støre-regjeringen raserer Norge, stille og rolig

 

Kjøp julegavene fra Document!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.