Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Hanna Johre / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avviser kontant SVs krav om å øke skattene med 15 milliarder kroner. Han kaller det feil medisin.

SV har fremmet sine krav for å støtte regjeringens budsjettforslag, og det har handlet mye om økte skatter og avgifter. Se også sak under.

Men etter Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedums reaksjon å dømme, kan det gå mot svært tøffe forhandlinger mellom regjeringen og SV om dette.

For Vedum avviser SVs forslag fullstendig.

NTB – Bibiana Piene melder om saken.

– Det er feil medisin med den usikkerheten som er. Det blir ikke aktuelt, sier Vedum til NTB.

SV la torsdag fram sitt alternative statsbudsjett for 2024 i forkant av budsjettforhandlingene med regjeringspartiene Sp og Ap.

Der går det blant annet frem at SV vil øke skatte- og avgiftsnivået med i alt 15,2 milliarder kroner neste år, og at det vil økes ytterligere etter hvert.

– Ikke svaret

Finansminister Vedum fra Sp representerer velgere som bare i liten grad deler SV-velgernes ideer om at økte skatter løser det meste. Han er derfor svært lite innstilt på å innfri SVs krav.

– Det er tøft for mange bedrifter og familier nå. Å øke skattene med 15 milliarder kroner er ikke svaret, sier Vedum.

Vedum ser tvert imot for seg en reduksjon av skattene:

– Vi har lagt opp til et kutt på 6 milliarder kroner i vårt budsjettforslag. For regjeringen å øke skattene med 15 milliarder i stedet, det skal ikke skje, sier han.

SVs skatteopplegg betyr angivelig at vanlige familier får et skattekutt på rundt 6.000 kroner. Brorparten av skatteøkningen, 13 milliarder kroner, skal hentes inn gjennom økt formuesskatt.

Vedum sier nei:

–Det er bra med omfordeling, men å skattlegge bedrifter hardere blir likevel helt feil med dagens anstrengte økonomi, mener finansministeren.

– Det er krevende tider, og det er mange bedrifter som kjenner på utfordringer, sier han.

Vedum fortsetter:

– Det er viktig at vi har et skattesystem som stimulerer til at folk jobber, at vi har gode bedrifter, og at vi har forutsigbarhet for det. Da kan vi ikke legge på 15 milliarder kroner slik SV foreslår, sier Vedum, som torsdag er i Brussel for samtaler med nordiske og europeiske finansministre.

Avviser omkamp om grunnrente

Han avviser samtidig SVs forsøk på en omkamp på grunnrenteskatten for havbruk.

I mai fikk regjeringspartiene med seg et flertall på Stortinget for å innføre en grunnrenteskatt på 25 prosent. SV ville ha en høyere grunnrente, og ble ikke med på forliket.

– Vi åpner ikke en ny debatt om grunnrente nå, tre måneder etter at et forlik ble landet, sier Vedum.

Han er også negativ til å skattlegge bankene hardere, slik SV ønsker, tross høye rentemarginer og rekordoverskudd.

– Jeg er svært skeptisk til det. Jeg er mer opptatt av kundene til bankene enn at staten skal sitte igjen med mer penger. Målet er å ha en levende banksektor som leverer billigst mulig banktjenester til folk, sier Vedum.

 

Les også: 

SV med skattesjokk: Vil øke skatter og avgifter med 15 milliarder

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.