Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), desember 2023. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

I likhet med statsminister Støre (Ap) har også finansminister Vedum (Sp) god tro på at 2024 vil bli et bedre år enn 2023.

De to lederne for regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet nærmest kappes om å avgi mest optimistiske spådommer for det kommende året.

Statsminister Jonas Gahr Støre var først ute, i et større intervju Document refererte i år. Se artikkel under.

Tirsdag 2. juledag er det finansminister Trygve Slagsvold Vedum sin tur, og NTB-Anders R. Christensen og Steinar Schjetne melder om saken.

Norsk økonomi er endelig på vei inn i smulere farvann, tror finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Da vi satt her i fjor, tenkte vi at vi var på vei inn i opprørt hav med masse bølger og ventet at 2023 ville bli et røft år. Fortsatt er det store bølger, men vurderingen vår er at det vil være roligere neste jul enn det er nå. Det vil være mer behagelig for folk, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

– Vi har tro på at neste år blir et bedre år enn i år, legger han til.

Et krevende 2023 er snart over

Norge har vært gjennom et år som har vært krevende for folks privatøkonomi. I løpet av 2023 har Norges Bank satt opp styringsrenta med 1,75 prosentpoeng til 4,5 prosent, som er det høyeste siden høsten 2008.

Gjengs boliglånsrente ligger nå oppunder 6 prosent – og da har de to siste renteøkningene ennå ikke grepet inn i husholdningenes hverdagsøkonomi for alvor.

Og prisveksten har holdt seg høy gjennom året – så høy at selv ikke et lønnsoppgjør på over 5 prosent var nok til å sikre folk økt kjøpekraft.

Høyre priser på strøm og drivstoff har også preget bildet, og har bidratt til at de to regjeringspartiene gjennomgående har hatt svært svake resultater i meningsmålingene. Høstens kommunevalg ble heller ingen suksess for noen av dem.

Folk har dårligere råd

Noen timer før Vedum satte seg ned med NTB, kom ferske tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at norske husholdninger hadde en nedgang i realinntekten på 1,4 prosent i fjor. Samtidig økte antallet personer med lav inntekt med 18.600 fra året før.

Dette har skjedd på Vedums vakt, ingen god attest for en finansminister.

Vedum innrømmer at det har tatt for lang tid å få på plass en god strømstøtteordning for folk flest.

I den første ordningen som ble vedtatt i 2021, tok staten 55 prosent av regningen for priser som på månedsbasis oversteg 70 øre kilowattimen i gjennomsnitt. I dag er ordningen timebasert og dekker 90 prosent av strømpriser over 70 øre kilowattimen.

– Da vi innførte en forsterket ordning under Ukraina-krigen, trodde vi at dette ville bli en kortvarig svingning. Modellen vi har lagd nå, er mye mer kraftfull enn den som var i fjor vinter. Men det var helt nytt. Man hadde aldri lagd noe sånt før. Den timebaserte modellen vi har nå, er bedre og gjør det mer forutsigbart for folk, sier Vedum.

Han vokste selv opp på slutten av 1980-tallet og starten av 1990-tallet, som var en periode både med høy prisvekst og høy rente. Da var også arbeidsledigheten veldig høy, noe som «skapte kjempemye problemer». Nå framholder Vedum at han hver dag jobber med å gjøre hverdagen enklere for folk.

– Den økonomiske politikken handler bare om å komme oss så trygt og raskt som mulig gjennom denne perioden, så hverdagsøkonomien til folk kan bli bedre, sier han.

Tøft politisk år

Året har også vært krevende politisk for Vedum. To år etter at partiet trådte inn i regjering, er oppslutningen halvert og partiet ble i kommunevalget i høst straffet beinhardt av velgerne i områder som ble berørt av lokalt upopulære beslutninger – som elektrifisering av Melkøya med strøm fra land og innføringen av grunnrenteskatt for havbruksnæringen.

– Min hovedjobb er å skape trygghet i Norge, og vi har tatt noen valg som kanskje ikke i øyeblikket gir gevinsten. Men jeg mener at det vi gjør på nasjonal kontroll, sørge for å styrke forsvar og sørge for at vi ruster Norge til å tåle litt hardere farvann rundt oss er viktig, sier finansministeren.

Noen dager før jula satte inn, dro Senterparti-lederen hjem til Hedmarken på juleferie. I løpet av noen sårt tiltrengte fridager skal Vedum spise ribbe, fyre i peisen og kose seg, og lade opp til et nytt år med det som trolig blir en del nye utfordringer både for Senterpartiet og for regjeringen. .

Les også:

Støre krysser fingre for et bedre 2024

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.