Tankevekkende tall for partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Torstein Bøe / NTB

I en ny måling svarer kun 13 prosent av de spurte at de synes finansminister Vedum (Sp) gjør en god jobb. Vedum selv mener jobben hans ikke kan være en popularitetskonkurranse.

Regjeringspartiene Ap og Sp har begge gjennomgående fått dårlige resultater i meningsmålinger siden valget i høst. For Senterpartiet har det vært ekstra ille.

I en ny undersøkelse i Nettavisen, utført av InFact, spørres det spesifikt om hvordan velgerne vurderer innsatsen til  de to frontfigurene, statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Nettavisen skriver:

Responsen er mye mer dyster lesning for finansminister Trygve Slagsvold Vedum enn for statsminister Støre.

For finansminister og Sp-leder Vedum gir målingen et noe bortimot katastrofalt resultat:

Kun 13 prosent mener Vedum gjør en god eller svært god jobb, ifølge målingen. 57 prosent mener derimot at han gjør en dårlig eller svært dårlig jobb. 18 prosent gir en karakter midt på treet.

– Det er oppsiktsvekkende dårlige tall, sier valgforsker Jonas Stein fra Universitetet i Tromsø.

– Med tanke på at han er minister i en regjering som fikk stor støtte ved valget, så burde det ha vært mye høyere, sier Stein.

For statsminister Støre er det heller ingen jubelmåling, men langt fra så ille som for Vedum:

33,5 prosent mener statsministeren gjør en god eller svært god jobb, ifølge samme måling. 32,4 prosent mener det motsatte. Dermed kommer statsministeren akkurat ut i pluss. 23 prosent gir Støre en score midt på treet.

Det overrasker ikke valg forsker Jonas Stein at Støre vurderes som bedre enn Vedum.

– Det er ikke overraskende at Støre gjør det bedre enn Vedum på denne målingen. Han representerer et betydelig større parti og har i tillegg et styringstillegg som statsminister i krevende sikkerhetssituasjon rundt krigen i Ukraina. Det var jo tross alt som utenriksminister han har vært mest populær blant velgerne.

Valgforskeren mener Vedums tall reflekterer situasjonen for Sp generelt:

– De gjør det stadig svakere på meningsmålingene og Vedum ser ikke ut som han trives med rollen som ansvarlig finansminister som må håndtere økte strøm-, bensin- og matvarepriser samt en økende inflasjon.

– Han var nok mye mer komfortabel i rollen som opposisjonspolitiker som kunne snakke om de saksområdene han ville snakke om, og ikke alle krisene som blir sendt til han som finansminister, konkluderer valgforskeren.

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kommenterer det slik overfor Nettavisen:

– Det har vært en turbulent periode siden denne regjeringen trådte til. Vi har hatt tre store kriser, først med omikron, så med råvarekrise og økte strømpriser og så Ukraina-krigen.

– Dette har gjort at regjeringen sin hovedprioritet har vært å gjøre hverdagen til folk tryggest mulig. Vi har lagt innsatsen på å styrke forsvar, helse, sivil beredskap og matsikkerheten. Samtidig som dette ser vi at det går veldig bra i norsk økonomi. Dette gjør at det blir ytterligere press på renta.

Han fortsetter, og sier blant annet:

– Den viktigste jobben for meg som finansminister har da vært å stramme inn og bruke mindre penger, for å hindre at renten går mer opp enn det som er varslet av Norges Bank.

– Jeg har full forståelse for at det har vært krevende for mange, og forstår uroen. Det å stramme inn i et revidert nasjonalbudsjett gjør ikke at du vinner noen popularitetskonkurranse, men det viktigste for meg, og min plikt, er å sikre den fremtidige økonomiske tryggheten for folk, avslutter Vedum.

Denne undersøkelsen føyer seg inn i en rad av nedslående målinger for Senterpartiet i senere tid, les også:   

Sp synker mot bunnen: Kun 6,6 prosent i ny måling

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.