Vil gjerne bli statsminister: Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H). Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i bakgrunnen. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Stadig flere kommentatorer antar at Norges neste statsminister heter Jonas Gahr Støre. Men det blir i så fall imot folkets vilje, slik det ser ut i en ny måling. Erna slår Jonas ganske klart.

I en ny måling foretatt av Respons Analyse for VG, viser det seg at flere velgere foretrekker Erna Solberg (H) enn Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister etter høstens valg.

Dette til tross for at alle partimålinger i senere tid har vist et rødgrønt flertall. Dermed er situasjonen den at et flertall ser ut til å ville stemme på rødgrønne partier, men de har ikke noe stort ønske om å se Jonas Gahr Støre i statsministerstolen.

På spørsmålet fra VG om hvem man foretrekker som statsminister, svarer 48 prosent Solberg, mens 44 prosent svarer Støre. 4 prosent sier «ingen av dem», 4 prosent er usikre.

Hva så med Senterpartiets lanserte statsministerkandidat, Trygve Slagsvold Vedum?

Når alle disse tre partilederne stilles opp mot hverandre, vil 37 prosent ha Solberg, 32 prosent Støre og 19 prosent Vedum. Senterpartiets leder ligger altså klart bak de to andre, og det er ingen statsminstereffekt» å spore etter at han nylig lanserte sitt kandidatur til jobben.

5 prosent vil ikke ha noen av dem, 7 prosent er usikre.

Et annet resultat i VGs måling er at det kun er 15 prosent av de spurte som ønsker at nåværende regjering (H, KrF og V) forsetter. Tar man med FrP i denne regjeringen, øker tallet bare til 18 prosent.

En regjering av Ap og Sp får støtte av 19 prosent i målingen.

En regjering av Ap, Sp og SV støttes av 35 prosent. Det kan heller ikke oppfattes som noe «bred folkelig støtte», enda dette er den regjeringen de fleste tror vil bli realiteten etter valget.

Den antatt kommende statsminister Jonas Gahr Støre blir av VG bedt om å kommenter at et flertall ser ut til å foretrekke en annen statsminister enn ham:

– Det er lite bevegelse i disse tallene. For meg er det viktigste at velgerne sier de ønsker en ny og mer rettferdig kurs for Norge, der flere unge kommer i jobb, velferdsstaten styrkes og vi kutter klimautslipp på en måte som ikke setter noen på sidelinjen, skriver Støre i en e-post til VG.

Det er imidlertid intet i den aktuelle undersøkelsen som bekrefter det Støre her hevder at «velgerne sier» om de punktene han ramser opp, det er noe han henter fra ikke-spesifiserte kilder, eventuelt fra luften.

Tina Bru uttaler seg om undersøkelsen på vegne av Høyre, og mener det bare er en eneste måte å sikre at den mest populære statsministeren forsetter på, og det er å stemme Høyre:

– En stemme på Høyre er den eneste garantien for å få Erna Solberg som statsminister. Så har nok borgerlige velgere ulike ønsker på hvem som skal inngå i regjering, men det viktigste er politikken som føres, skriver Bru i en e-post og sier at jobb nummer én for Høyre er flere arbeidsplasser.

Få sommerlektyren i hus: 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.