Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet går tilbake i en ny måling. Mest tilbake går Ap, til rekordlave 18,1 prosent. Det er kritisk svakt for statsminister Støres parti.

Nedgangen bare forsetter for statsminister Støre og Ap, men også for finansminister Vedum og Sp. Stadig flere velgere viser de to regjeringspartiene ryggen.

Det viser en fersk oktobermåling som Sentio har laget for Nettavisen nøyaktig ett år etter at Støre-regjeringen tiltrådte.

– Det er den svakeste målingen for Arbeiderpartiet siden mars 2002, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til avisen.

Sp går også tilbake fra forrige måned, med et resultat på 5,2 prosent. Partiet har ikke blitt målt så lavt på Sentios målinger på sju år.

Til sammen får Ap og Sp bare 23,3 prosent, skriver NTB. Det er oppsiktsvekkende lavt for de to partiene som nå har regjeringsmakten i landet.

– Det har jo vært en utfordrende periode for begge regjeringspartiene, siden det har vært mange kriser som har kommet samtidig, både når det gjelder drivstoff, strøm og krig, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Marthinsen sier han trodde Arbeiderpartiet hadde funnet en bunn når de lå på rundt 20 prosent.

– Men det virker ikke som om man har nådd bunnen, de har i alle fall ikke klart å snu det noe særlig. Og tallene for Senterpartiet ser enda verre ut, det er ingen grunn til å juble over disse tallene.

Nettavisen beskriver enkelte sider ved målingen slik:

Tusenvis av velgere har rømt fra regjeringen siden stortingsvalget for ett år siden, viser bakgrunnstallene. Og det er Høyre som har tatt klart flest velgere fra Arbeiderpartiet (66.000). Også Rødt har stjålet mange Ap-velgere (20.000), FrP (8000) og SV (8000).

Fra Senterpartiet lekker det imidlertid velgere til omtrent alle partier, med unntak av Venstre. Flest går til Høyre (56.000), FrP (40.000) og Arbeiderpartiet (20.000). Ap og Senterpartiet er også partiene som nå har flest usikre velgere, og som har satt seg på gjerdet.

Ellers merker man seg at FrP går markant tilbake, med 3 prosentpoeng, til 13,7, mens kategorien Andre går frem 2,4 prosentpoeng til rekordhøye 6,0.

KrF og MDG fortsetter å ligge under sperregrensen, der de har oppholdt seg i det meste av målinger siden valget i fjor høst.

Slik er tallene i målingen:

H: 29,3 (+ 2,7), Ap: 18,1 (-1), FrP: 13, 7 (- 3), SV: 9,3 (+ 1,9), Rødt: 7,1 (-0,4), Sp:  5,2 (- 0,2),  V:  4 (-1) MDG: 3,8 (-0,2), KrF: 3,7 (-0,6), Andre: 6 (+2,4).

Fra én dårlig måling til en annen, les også: 

Ny måling: Krisetall for Sp og Vedum

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.