Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Torstein Bøe / NTB

En ny måling er en solid kalddusj for det nybakte regjeringspartiet Sp. Fra å vake rundt tyvetallet, har Sp nå en oppslutning under ti prosent. Også Ap og MDG går tilbake, mens Høyre går mest frem.

Nettavisen forteller om førjuls-smellen  for Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum, nå finansminister i Støre-regjeringen.

Senterpartiet fortsetter nedgangen fra forrige måned i Nettavisens desembermåling fra Sentio.

Tallene for det nybakte regjeringspartiet er nedslående:

For første gang på lang tid havner partiet under 10 prosent, med et resultat på 9,9 prosent. Det er tilbake 1,4 prosentpoeng fra november.

– Senterpartiet er i fritt fall. En oppslutning på 9,9 prosent er den svakeste målingen siden september 2018, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen.

Dette ses som ledd i en tydelig trend for partiet:

I november i fjor ble de målt til over 20 prosent i flere nasjonale målinger, og på Sentios måling i januar i år fikk partiet hele 19,6 prosent.

Det har definitivt ikke hjulpet å gå inn i regjering:

Senterpartiets resultat er også 3,6 prosent lavere enn valgresultatet i september, og oppslutningen ville ført til at de hadde mistet ti av sine stortingsrepresentanter.

– Vi har et større potensial enn denne målingen, sier Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, til Nettavisen om krisetallene.

Men også Senterpartiets storebror i regjeringen, Arbeiderpartiet, faller i målingen. Partiet går faktisk mest tilbake av samtlige partier, og havner på 25 prosent (-2,3). Aps partisekretær, Kjersti Stenseng, er likevel positiv:

– At vi er største parti på målingen, viser tilliten folk har til at Arbeiderpartiet nå skal styre trygt fremover, sier Stenseng.

Dersom stortingsmålingen hadde vært valgresultatet, ville regjeringspartiene og SV mistet sitt flertall i Stortinget, med til sammen 79 mandater (85 er flertall). Dermed ville Støre vært avhengig av støtte fra enten MDG eller Rødt for å få flertall, skriver Nettavisen.

Ellers viser målingen at Høyre går like mye fram som Ap går tilbake (+2,3 prosentpoeng), og får et resultat på 23 prosent. Ifølge Nettavisen viser målingen at Høyre henter mange velgere fra nettopp Arbeiderpartiet.

Også Fremskrittspartiet kan være fornøyde (+0,6, til 11,7 prosents oppslutning. Dermed er FrP igjen landets tredje største parti, etter å ha passert Senterpartiet.

– Senterpartiet og regjeringen har gjort en svært dårlig jobb med å håndtere både strømkrisen og pandemien, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Nettavisen.

Venstre gjør nok en god måling, og går fram 0,8 prosentpoeng, til 5,8 prosent. I januar var Venstre nede på 2,6 prosent.

– Det er den beste målingen siden mai 2014 (5,9 prosent). Partiet har økt oppslutningen jevnt og trutt gjennom hele året, sier Østgaard hos Sentio.

Et parti som derimot ser ut til å bli værende på bunnen, er MDG. Etter å ha klatret over sperregrensen på fire prosent i Sentios novembermåling, faller partiet nå til 3,5 prosent.

– MDG har en fallende tendens. Fra toppnoteringen i oktober 2019 med 7,7 prosent har det stort sett gått nedover, sier Østgaard til Nettavisen.

Oppslutningen for partiet som har tatt mål av seg til å redde verden, er altså mer enn halvert på litt over to år.

SV går noe tilbake fra november (-0,4), og får 8,1 prosent. Rødt går frem 0,5 prosentpoeng til 5,6 prosent. KrF med sin nye partileder Olaug Bollestad ligger under sperregrensen, med 3,5 prosent (-0,4).

Det er ellers verdt å merke seg at «Andre» havner på 3,8 prosent, frem 0,9 prosentpoeng fra valget.

Størst i den gruppen er Demokratene, med 2,2 prosent (+1,3). Så  kommer og Industri- og næringspartiet med 0,6 prosent (-0,2) og Pasientfokus med 0,4 prosent (+0,1). Sistnevnte ville dermed mistet sin ene stortingsplass.

Partiet De Kristne får 0,2 prosent, mens partiene Liberalistene, Sentrum og Piratpartiet får 0,0 prosent i målingen.

Bestill gode bøker fra Document forlag til jul:

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.