Finansminister og partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

Med den nye partimålingen fra Dagbladet/Ipsos åpner det seg en politisk avgrunn for Senterpartiet og partileder Vedum. En oppslutning på bare 4,7 prosent plasserer nå Sp farlig nær sperregrensen.

NTB melder om den temmelig dramatiske målingen for Senterpartiet, med kun 4,7 prosent oppslutning. Målingen er utført av Ipsos for Dagbladet.

Regjeringspartiet Sp er dermed bare 0,7 prosentpoeng over sperregrensen.

Det betyr at partiet nå er mindre enn både SV og Rødt, og befinner seg på nivå med Venstre, kun et hestehoder foran KrF og MDG. .

Senterpartiets resultat er er et fall på 2,7 prosentpoeng fra forrige måling. Men det er først og fremst et dramatisk fall fra valgresultatet i høst, da partiet fikk 13,5 prosent.

Våren 2021 fikk Sp faktisk målinger tett oppunder 20-tallet, og det ble snakket om partileder Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat.

For Vedum selv er dette en bitter pille å svelge:

– Det er en skikkelig dårlig måling, og mange sitter på gjerdet. Dette er jo en tilbakemelding, sier finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

På målingen har den borgerlige opposisjonen flertall. Høyre er største parti og får 26,8 prosent (+1,1). Ved stortingsvalget fikk partiet 20,4 prosent, så fremgangen er nok en gang manifestert.

– Det er en tillitserklæring fra velgerne at de søker til Høyre i usikre og urolige tider, sier Høyres nestleder Henrik Asheim.

Frp og en for tiden nokså godt synlig partileder Sylvi Listhaug får en ny opptur, med 14,8 prosent (+1,8) på målingen.

Ellers på borgerlig side ligger Venstre på relativt svake 4 prosent (-2,1), mens KrF igjen ender under sperregrensen, med r 3,6 prosent (samme som sist).

Hos de rødgrønne kan Ap og statsminister Støre endelig glede seg over en positiv nyhet, med en fremgang fra forrige måned på 1,5 prosentpoeng, til 23,1 prosent. SV får 9 prosent (+0,5), Rødt får 6,3 prosent (-0,6).

For MDG blir det ny motgang, det er nå lite dette partiet sier og gjør som vekker entusiasme hos velgerne. MDG synker igjen under sperregrensen, til 3,5 prosent (-0,6).

Mange vil stusse over at Ipsos/Dagbladet ikke tar seg bryet med å notere resultater for kategorien Andre, en kategori  som samlet har vært på nivå med flere av de mindre partiene i målingen.

De som ønsker tall også for denne kategorien, må med andre ord vente på målinger fra noe mer oppdaterte aktører.

Feilmarginen er ifølge Dagbladet på mellom 1,6 og 3,6 prosentpoeng på målingen, som er tatt opp mellom 27. og 29. juni.

Les også: 

Ap/Sp i dødsdans

 

Sommeren er tid for gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Nok en viktig nyhet:

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vil du gi et sommerbidrag til Document? Vi setter stor pris på din støtte:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.