Trygve Slagsvold Vedum (Sp) t.v. og Jonas Gahr Støre (Ap) under trontaledebatten. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum får større oppslutning som statsministerkandidat enn Ap-leder Jonas Gahr Støre i en ny måling. Krisen topper seg for Støre.

Det er NTB som melder om saken. I den aktuelle målingen som er utført for Dagbladet, har Ipsos spurt hvem nordmenn ønsker som statsminister dersom Arbeiderpartiet og Senterpartiet havner i regjering etter valget neste år.

De fleste har til nå sett det som nokså selvsagt at denne rollen eventuelt skal tilfalle Støre, som leder av Arbeiderpartiet.

Nå har dette bildet endret seg, og føyer seg inn i rekken av dårlige nyheter for Ap i den senere tid.

47 prosent av de spurte i undersøkelsen svarte Vedum, mens kun 43 prosent nå mener Støre bør bli statsminister.

Også blant dem som sier de vil stemme SV, Ap eller Sp ved neste valg, svarer flest at de ønsker Vedum som statsminister. Han får 49 prosent, mens Støre får 48 prosent.

Vedum kan dessuten glede seg over et godt resultat på partimålingen. Her er nemlig Senterpartiet opp 2,6 prosentpoeng til 17,8. Dermed er partiet kun 1,7 prosentpoeng bak Ap, som går ned 2,9 prosentpoeng til 19,5. Det vil si nok en måling under 20-tallet for Ap.

Høyre er største parti, med 22,3 prosents oppslutning. Til tross for dette ville målingen gitt kun 69 mandater for regjeringspartiene og FrP. Det skyldes at alle de borgerlige partier unntatt Høyre går tilbake i målingen. Både KrF og Venstre er her under den viktige sperregrensen på 4 prosent.

Venstre, med sin nye klima- og innvandringsprofilerte leder Guri Melby, kan notere seg for svake 2,6 prosents oppslutning. Da hun ble valgt til leder tidligere i høst, erklærte Melby at hun gledet seg til å løfte partiet frem mot valget i 2021. Nå nærmer Venstre seg et nivå der mange vil mene at partiet i praksis er i ferd med å forsvinne, hvilket kan hevdes å være det motsatte av å løftes.

Oppslutning: H 22,3 (-0,4), Ap 19,5 (-2,9), Sp 17,8 (2,3), FrP 12,7 (-1,2), SV 6,3 (-2,1), Rødt 5,4 (1,8), MDG 4,7 (1,2), KrF 3,7 (-0,9), V 2,6 (-1,0).

Målingen er tatt opp av Ipsos for Dagbladet i uke 43. 1000 personer er blitt spurt.

 

Stadig flere gleder seg over våre bøker: 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂