Ola Borten Moe,  Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Ole Martin Wold / NTB.

Senterpartiet ser ut til å ha gjenvunnet formen. Ap faller, men er største parti. Høyre fortsetter nedgangen, mens FrP får en  kjærkommen fremgang.

NTB beretter om målingen som Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen nå i juni. Her får Senterpartiet en oppslutning på 17,6 prosent. Det er en framgang på 2,8 prosentpoeng, noe som trolig vil vekke glede på partiets landsmøte denne helgen.

Igjen er det Arbeiderpartiet som topper en meningsmåling, denne gangen med 23,5 prosent. Imidlertid får Ap en nedgang på 0,9 prosentpoeng. Nedgangen er likevel langt større for Høyre, som faller med 1,6 prosentpoeng fra siste Norfakta-måling til 22,3 prosent.

Også kommunistpartiet Rødt suser fram og får 5,6 prosent oppslutning, en framgang på 1,4 prosentpoeng. Det vil gi partiet ytterst på venstre fløy ti mandater i Stortinget.

Enkelte vil notere seg at det også denne gangen viser seg at partiene som politisk sogner til dem som bestiller målingen, gjør det bra. Nationen og Klassekampen betaler for målingen, Sp og Rødt får fremgang. Noen vil finne det påfallende, andre vil hevde det er tilfeldig.

FrP kan glede seg over en fremgang på 0,9 prosentpoeng, til 10,9.

Målingen viser igjen et solid rødgrønt flertall med 92 mandater, godt over terskelen på 85 mandater, til Ap, Sp og SV.

KrF og Venstre er i ferd med å utraderes, ifølge målingen. Mandatberegningen viser at KrF sitter igjen med ett mandat, nestleder Olaug Bollestad som er førstekandidat i Rogaland. Venstre klarer bare to mandater, partileder Guri Melby i Oslo og nestleder Abid Raja som er førstekandidat i Akershus.

Gjennomsnittsmålinger fra Poll of polls viser at de rødgrønne nå har hatt flertall i sju måneder på rad, siden november 2020.

Oppslutningen for partiene er som følger (endring fra mai i parentes): Rødt 5,6 (+1,4), SV 8,1 (+0,1) Ap 23,5 (-0,9), Sp 17,6 (+2,8), MDG 4 (+0,2), KrF 2,9 (-1), Venstre 2,9 (-1), Høyre 22,3 (-1,6) og Frp 10,9 (+0,9).

Målingen er utført 1. og 2. juni og 1.000 personer har deltatt i Norfakta-målingen, der feilmarginen er på mellom 0,9 og 2,6 prosentpoeng og størst for de store partiene.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.