Ap går tilbake med 2,6 prosentpoeng fra januar, og med 16,9 prosent får partiet det TV 2 kaller «tidenes dårligste måling» på Kantars meningsmåling for februar. Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre er skuffet, selv om regjeringspartner Sp opplever en fremgang på 1,2 prosentpoeng, til 7,4 prosent.

Statsminister Støre bruker mange diffuse ord for å forklare tilbakegangen:

– Nei, det er dårlige tall. Jeg kan bare gjenta at vi står i en krevende tid. Vi treffer mange nordmenn i hverdagen deres. For meg er det avgjørende at vi klarer å jobbe oss ut av denne tiden, og få kontroll på priser, både på strøm og mat og inflasjon. Så håper jeg at vi skal få tillit når vi får resultater av det, sier Støre. (TV2)

Spørsmålet er om velgerne forstår og aksepterer statsministerens definisjon av tillit:

– Tillit er ikke noe du kan gå rundt og si at du fortjener. Du må vise det. For meg handler det da om å jobbe hardere, og det med et godt lag som står på. Det kan jeg bekrefte at de gjør, for det er hardt arbeid nå, sier Støre. (TV2)

TikTok for støttepartiene 

Senterpartiet og SV kan begge glede seg over positive tall på Kantars måling. SV går frem med 1,3 prosentpoeng til tosifret, 10 prosent blank. Senterpartiet følger etter, med en tiendedels mindre fremgang enn SV, fra 6,2 til 7,4 prosent.

– Det er selvsagt mye hyggeligere når det går opp enn når det går ned, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Vedum avviser at det er justisminister Emilie Enger Mehl sin innsats på TikTok som kaster av seg.

– Jeg tror heller det skyldes realiteten i jobben hun gjør, som å åpne flere polititjenestesteder, enn den støyen som har vært rundt TikTok, sier Vedum.

– Dere skal ikke på TikTok hele gjengen, altså?

– Jeg er litt gammeldags. Jeg burde sikkert vært der etter hvert, jeg også, men TikTok er ikke helt min styrke ennå, sier Vedum. (TV2)

Andre øker mest

Høyre får den største tilbakegangen. 1,4 prosentpoeng ned sender dem igjen under 30 prosent.

– Det er veldig bra for oss at vi har gode resultater selv om vi går litt tilbake, sier Høyre-leder Erna Solberg.

– Det viktigste for meg er at det er borgerlig flertall på denne målingen, det er det vi skal slåss for frem mot 2025. (TV2)

Ser en på målingene opp mot valgresultatene fra sist høst, står FrP og gruppen «Andre» frem som vinnerne.

Grafikk: Terje Sørensen & Kjetil H. Dale/TV 2 Nyhetene.  Skjermdump: TV 2

Kantar og TV 2 har i motsetning til andre meningsmålingsinstitutter ikke laget noen egen søyle for partiene i gruppen «Andre», men noteringen på 6,0 prosent er såpass signifikant at den nok merkes hos partiene som vaker rundt sperregrensen på 4,0 prosent: Venstre, MDG og KrF.

Alle partienes oppslutning (endring fra januar i parentes): Høyre 29 (-1,4), Ap 16,9 (-2,6), Rødt 6,8 (+0,5), FrP 13,1 (-0,8), Sp 7,4 (+1,3), SV 10 (+1,2), Venstre 4,6 (-), MDG 3,8 (+0,6), KrF 2,4 (-1,8) og andre partier 6 prosent (+1,7).

Målingen er gjennomført av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 977 personer mellom 30. januar og 5. februar i år. Feilmarginen er mellom 1,4 og 2,8 prosentpoeng. (NTB)

Tidenes dårligste måling for Ap (TV2/Kantar)

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.