Høyres leder Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Høyre faller mest og får 24,6 prosents oppslutning på Nettavisens junimåling. Det er et markant fall for partiet som lenge har hatt god vind i seilene.

Partimålingene kommer nå svært tett i ulike medier, og resultatene varierer. Men noen hovedtendenser er klare.

Blant annet er det tydelig i flere målinger at det nå butter imot for Høyre og partileder Erna Solberg, etter mange måneder med fremgang. Verken årsakene til fremgangen eller tilbakegangen er åpenbare.

NTB skriver at Høyres oppslutning på 24,6 prosent innebærer en tilbakegang på hele 4,1 prosentpoeng fra forrige måling. Men dette er likevel 4,2 prosentpoeng over valgresultatet i høst, skriver Nettavisen.

Høyres tidligere regjeringspartner, Fremskrittspartiet, viser fremgang også i denne målingen, som i flere andre. Partiet får 14,6 prosent, som er fram 1,2 prosentpoeng fra mai. Dette er partiets beste resultat på lang tid.

– Frp er i ferd med å ta en rolle som ligner litt på den Senterpartiet hadde før de kom i regjering. Nå er de talsperson for lavere strømpriser og bensinpriser, og er det tydeligste opposisjonspartiet i en del slike saker, sier valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen.

Senterpartiet fortsetter nedturen og ligger nå på 7 prosent. Andre, nylige målinger har vist en noe bedre utvikling for Sp, men her går partiet tilbake 1,5 prosentpoeng fra mai. Dagens resultat er nesten en halvering fra valgresultatet i høst (13,5 prosent), og neppe noe partileder og finansminister Trygvd Slagsvold Vedum er fornøyd med.

Det går litt bedre for regjeringspartner Arbeiderpartiet. Statsminister Jonas Gahr Støres parti går frem 0,9 prosentpoeng, til 22,2 prosent. Det er fortsatt et svakt tall for Ap, og hele 4,1 prosentpoeng lavere enn et valgresultatet som også ble regnet for svakt.

Målingens vinner er regjeringens støtteparti SV, som går mest frem av alle partiene. Partiet får et resultat på 9,5 prosent, fram 2,4 prosentpoeng.

Her bør det nevnes at målingen ble tatt opp før SV greide å presse regjeringen til å øke bistandsbudsjettet med 2,5 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett.

For de øvrige partiene ser målingen slik ut: Venstre 4,6 prosent (-0,3), KrF 3,5 prosent (uforandret), MDG 4,3 (+1,1) og Rødt 5,7 (-0,4), Andre (ikke nevnt av NTB) 3,9 (+ 0,6).

Målingen har en feilmarginen mellom 1,3 og 3,1 prosent.

 

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nye boken fra Document forlag:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.