Noe å juble for: Sylvi Listhaug og FrP gjør det best av alle i junimålingen fra TV2. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Også SV går fram og gjør det 1,8 prosentpoeng bedre enn i maimålingen. Faktisk støtter nå hver tiende velger SV her i landet. Også Rødt går noe frem (+0,5), og ender på 7 prosent.

Det vil si at de to ytterliggående venstrepartiene som i ulik grad bekjenner seg til sosialisme/marxisme, har 17 prosents oppslutning blant velgerne i velferdssamfunnet Norge i 2022.

Taperen denne gangen er Høyre, som faller 2,1 prosentpoeng til 26,3 prosent. Oppgangen for partileder Erna Solberg de seneste månedene ser ut til å ha tatt en pause. Likevel er Høyre fortsatt det største partiet på målingen.

Heller ikke Ap har mye å juble for, man befinner seg fortsatt på historisk svake nivåer, og situasjonen forverres av ytterligere nedgang i juni.

Partiet faller 1,3 prosentpoeng fra mai og måles nå til 21,8 prosent, noe som er 4,5 prosentpoeng lavere enn valgresultatet.

Senterpartiet ligger fremdeles svakt an, nesten 6 prosentpoeng lavere enn valgresultatet, men er denne gangen 0,3 prosentpoeng høyere enn i maimålingen. Den lille oppgangen gleder Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er koselig at vi går bitte litt opp igjen, sier Vedum til TV 2.

Samlet har de to regjeringspartiene en oppslutning på bare 29,5 prosent.

Likevel får venstresiden, inkludert Rødts 13 og MDGs ene mandat, samlet 88 seter på Stortinget, mens de borgerlige får 81.

MDG er nå godt nede på 2-tallet, med 2,7 prosent. Det bare forsterker inntrykket av et parti i dype problemer, og med et budskap velgerne ikke lenger vil ha.

Partienes oppslutning (endring fra mai i parentes): Høyre: 26,3 (-2,1), Ap: 21,8 (-1,3), Sp 7,7 (+0,3), FrP: 13,9 (+2,4), SV: 10 (+1,8), Rødt 7 (+0,5), MDG 2,7 (-1,4), KrF 2 (-1,5) og Venstre 5,1 (+0,7).

Målingen er tatt opp av Kantar for TV2 fra 30. mai til 3. juni. 979 personer er intervjuet, og feilmarginen er mellom 1,4 og 2,8 prosentpoeng.

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nye og brennaktuelle boken fra Document forlag:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.