Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet faller på TV 2-måling. SV stiger, partiet nærmer seg tosifret oppslutning, men på langt nær nok til å berge flertallet.

Det er i ferd med å danne seg et mønster: Flere målinger de siste dagene viser at Støre må støtte seg på ytre venstre for å kunne danne regjering.

For Sp er det motvind fra alle kanter for tiden. På Kantars måling for TV 2 faller partiet ytterligere nesten to prosentpoeng; 11,2 (- 1,8), og er nå halvert fra jubelmålingen da de var største parti i desember.

TV 2s grafikk illustrerer trenden som flere målinger de siste dagene har vist: Ytre venstre styrker seg på bekostning av Sp og Ap. Hele borgerlig side styrker seg, og Frp går mest frem. (Skjermdump, TV 2)

Forrige Kantar-måling 22. august viste samme tendens: AP og Sp sank, mens SV og særlig Rødt, styrket seg. (Skjermdump, TV 2)

Fallet er det fjerde på rad for Sp i Kantar-målingen, og partiet har ikke vært målt så lavt siden februar 2019

Senterpartiet er rammet av et plutselig lojalitetsfall i sine kjernefylker Sogn og Fjordane og Nord-Trøndelag, skriver Poll of polls.

I Sogn og Fjordane er fallet på 18 prosentpoeng fra mai til august (fra 86 til 68), i Nord-Trøndelag 16 prosentpoeng fra 4. til 25. august (fra 82 til 66).

Det betyr at opp mot 50–60.000 Sp-velgere fra 2017 kan ha satt seg på gjerdet eller gått til andre partier, skriver Johan Giertsen.

Ap lekker til ytre venstre

Samtidig faller også Ap, og Jonas Gahr Støres drømmeflertall med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, er forduftet.

Dermed er Støre i enda en måling avhengig av støtte fra Rødt eller MDG for å kunne danne regjering.

Dersom dette var valgresultatet, ville Ap, Sp og SV fått 80 mandater, og vært avhengig av Rødt (11) eller MDG (9) for å danne flertall. De borgerlige partiene får 69 mandater på denne målingen.

Ap, som går tilbake 0,3 prosentpoeng til 22,4 prosent, lekker velgere til partier til venstre for seg. Oppgangen fortsetter for Bjørnar Moxnes’ Rødt, som går fram med 0,4 prosentpoeng til 6,3 prosent. Også SV går fram 0,4 prosentpoeng til 9,9 prosent.

Én av seks velgere som stemte Ap i 2017 sier nå at de vil stemme på SV eller Rødt, ifølge Kantar/TV 2.

Dersom 22,4 var valgresultat ville det bety en nedgang for Støre på fem prosentpoeng fra forrige stortingsvalg – et valg som ble karakterisert som katastrofalt dårlig for Ap.

Borgerlig side øker

Samtidig øker de borgerlige partiene. Høyre går frem til 20,5 (+0,8), mens Frp stiger med hele 1,4 til 10,7 prosent. Listhaug puster dermed Vedum i nakken.

Øvrige partier får følgende oppslutning på målingen (endring fra forrige måling i prosentpoeng i parantes): MDG: 5,3 (+0,2), Andre: 5,2 (-1,8), Venstre: 4,8 (+0,4), KrF: 3,7 (+0,3).

Kun ett av «Andre»-partiene er over 1 prosent: Demokratene (1,4).

Målingen er tatt opp i perioden 19. – 25. august. 995 er spurt. TV 2 har ikke oppgitt feilmargin.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.