En betenkt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ap går mest tilbake og FrP mest fram på Nettavisens partimåling i mai. Det gir de borgerlige partiene flertall på Stortinget. Også Sp og MDG gjør det svakt, nok en gang.

NTB skriver om målingen som Sentio har gjort for Nettavisen , og beretter at Ap får en oppslutning på bare 21,3 prosent. Det er tilbake så mye som 3,2 prosentpoeng fra april, og er blant partiets svakeste målinger i nyere  tid.

Heller ikke for regjeringspartner Senterpartiet peker pilen oppover. Her viser målingen 8,3 prosent – en tilbakegang på 0,2 prosentpoeng. Andre institutters målinger har nylig gitt partiet enda lavere oppslutning.

– Det er den svakeste oppslutningen samlet for Arbeiderpartiet og Senterpartiet siden juni 2008, da de fikk 29,1 prosent. For Senterpartiet er det den svakeste målingen siden desember 2016, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen.

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville de rødgrønne mistet flertallet på Stortinget. Sammen med SV ville Ap og Sp fått til sammen 69 mandater. Mandatberegningen gir fire borgerlige partiene 88 seter på Stortinget, som er tre flere enn det som kreves for flertall.

Frp og partileder Sylvi Listhaug er blant de som får noe å glede seg over. Partiet går mest frem av samtlige, med en vekst på markante 2,3 prosentpoeng siden april. Det fører partiet opp på 13,4 prosent, en av de bedre målingene for FrP på en stund.

Høyre fortsetter sin vekst, og får 28,8 prosent, en fremgang på 1,1 prosentpoeng.

Man merker seg igjen en nedslående måling for MDG, som med en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng får svake 3,2.

For de øvrige partiene ender målingen slik:

KrF 3,5 (+0,3), Venstre 4,9 (-0,8), SV 7,1 (+1,1),  Rødt 6 (+0,4) og andre partier 3,3 (-0,3).

I kategorien Andre er Demokratene det største partiet. Det er for tidlig å se hvordan det nylig bråket internt i partiet influerer på oppslutningen, det bør fremkomme klarere på de neste målinger. Se egen sak lenger ned.

Målingen er tatt opp mellom 9. og 15. mai, og feilmarginen er mellom 1,3 og 2,9 prosentpoeng og størst for de største partiene.

Les også: 

Full strid i Demokratene mellom sentralstyret og partileder

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.