Miljøpartiet de Grønne oppnår knallsterke 7,2 prosent (+ 2,2) på siste Sentio-måling. Partileder Une Bastholm mener det åpner for en Ap-SV-MDG-regjering – med støtte fra Rødt.

– Denne målingen viser at Ap, SV og MDG kan få flertall, med støtte fra Rødt, i stedet for å gi klimafiendtlige Sp regjeringsinnflytelse, sier Bastholm.

Og de fire partiene ville faktisk fått flertall med til sammen 85 mandater i dagens måling, utført av Sentio for Nettavisen.

Senterpartiet faller for tiden på samtlige målinger, og går på en ny smell i målingen. Partiet faller med hele 5,5 prosentpoeng fra juni, til 13,2 prosent – den dårligste Sp-målingen på ett år hos Sentio.

Støres drøm svinner

Dermed ser Jonas Gahr Støres drømmeregjering mer og mer ut som nettopp dét: en drøm.

Det er fremdeles flertall for Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, men flertallet er knapt; partiene ville fått til sammen 86 mandater på Stortinget (85 er flertall). I forrige måling hadde de et mer betryggende flertall på 92.

Det er Senterpartiets fall som er Støres hodepine. Hans eget parti står på stedet hvil med 23,9. SV øker til 8,8 (+1,8), men langt fra nok til å veie opp for Sp’s bratte fall.

Sammenbruddet for Støres drømmeregjering åpner for en annen: Bastholms drømmeregjering. MDG-lederen ser en ganske annen konstellasjon: MDG, Ap, SV og Rødt, som får til sammen 85 mandater og flertall i målingen.

MDG jubler på Facebook:

«Wow, tusen takk! På de siste meningsmålingene er det flertall for vår drømmeregjering: Arbeiderpartiet, SV og MDG med støtte fra Rødt. Akkurat som byrådet som har styrt Oslo til å bli en internasjonal ledestjerne i klimakampen».

Også Johan Giertsen fra nettstedet Poll of polls påpeker overfor NTB at Ap-leder Jonas Gahr Støre i realiteten kan velge mellom to regjeringsalternativer som begge har flertall:

Ap, Sp og SV gir 86 mandater, mens Ap, SV, MDG og Rødt har knappest mulig flertall med 85 mandater.

– Hvem hadde trodd dette for bare en uke siden, sier Giertsen, som sammenligner årets valgkamp med et sykkelløp.

14 på tinget

MDG ville fått en stortingsgruppe på hele 14 personer med dagens 7,2 prosent. I dag er partiet bare representert med partileder Une Bastholm.

MDG har hatt fremgang på flere målinger etter at FNs klimarapport ble lagt fram for to uker siden, og får nå årets beste Sentio-måling.

– Det er ingen tvil om at MDG har sterkest sakseierskap når det gjelder klima og miljø, slår Martin Stubban hos Sentio fast, og legger til:

– Spørsmålet er om MDG klarer å holde trykket oppe på miljøsaken fremover, som på våre målinger er den viktigste saken blant velgerne. Dersom partiet fortsetter veksten på målingene, vil det også bli rettet mer kritiske spørsmål mot partiet, og partiet må svare på standpunkter på andre politikkområder.

Demokratene: 2,8

I målingen får Arbeiderpartiet en oppslutning på 23,9 prosent, det samme som i junimålingen, mens Høyre får 19,1 prosent, en nedgang på 2,8 prosentpoeng.

De andre partiene har følgende oppslutning: Frp 9,8 (-0,3), SV 8,8 (+1,8), MDG 7,2 (+ 2,2), Rødt 5,4 (+ 0,6), Venstre 3,8 (+1) og KrF 3,9 (+0,6).

I gruppen andre partier er Demokratene klart størst med 2,8 prosent. Deretter følger Industri- og næringspartiet og Liberalistene, begge med 0,5 prosent – og Pasientfokus med 0,3 prosent.

De øvrige: Sentrum (0,2), Helsepartiet (0,2), Partiet de Kristne (0,2), Pensjonistpartiet (0,2) og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (0,2).

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.