Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Jonas Gahr Støre (Ap) kan begynne å forberede seg til regjeringsforhandlinger, i hvert fall om dagens meningsmåling skulle stå seg fremover. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hadde det vært valg i morgen, kunne Erna Solberg bare bestilt flyttebil ut av statsministerboligen. Sjansen er stor for at Støre ville overtatt roret, dersom han hadde blitt enig med SV og Sp om kursen.

Det er Ap som nå går mest fram på Norfaktas nyeste meningsmåling for Klassekampen og Nationen. Selv om SV og Sp går noe tilbake, kunne de tre partiene ha gått i flertallsregjering. Det er NTB som melder dette.

Arbeiderpartiet får nå en oppslutning på 27,3 prosent,  og er det største partiet. Dette er Aps beste resultat på denne målingen siden februar 2019. Altså er dette meget gode nyheter for Jonas Gahr Støre og de som håper å se ham endelig plassert i statsministerstolen.

«Det er lenge til valget, men denne målingen viser et solid rødgrønt flertall, og det skal vi jobbe videre mot å oppnå etter valget», sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Nationen.

Senterpartiet faller 0,9 prosentpoeng til 13,7 prosent, og er et stykke unna tidligere toppmålinger. SV går også tilbake, med 0,3 prosentpoeng til 6,9. Men Aps fremgang sikrer at de tre partiene til sammen ville endt opp med 87 stortingsmandater, med andre ord nok til å danne en flertallsregjering. Disse tre kunne da styrt helt uten å måtte bry seg om hva de rødgrønne fløypartiene MDG og Rødt måtte mene.

Hele denne tankegangen forutsetter imidlertid at Ap, Sp og SV hadde lykkes med å snekre sammen en felles plattform. Etter manges mening er det langt fra noen enkel prosess, gitt det stadig større gapet mellom Senterpartiet og SV i en rekke saker. Også mellom Ap og SP er etter manges syn den politiske avstanden økende.

Rødt faller 0,7 prosentpoeng til 4,2 prosent, mens MDG får økt sin oppslutning med 1 prosentpoeng til 4,9 prosent. Andre partier får 0,2 prosent, en nedgang på 0,8 prosentpoeng.

Både KrF og Venstre ligger under sperregrensa på 4 prosent på målingen. Venstre går fram 0,5 prosent, men ligger med 3,5 prosent fortsatt under sperregrensa på 4 prosent. Der finner vi også KrF, som faller 0,7 prosentpoeng til 3,8 prosent.

Hvis målingen hadde vært valgresultat, hadde de tre regjeringspartiene fått til sammen kun 47 mandater på Stortinget. Erna Solbergs fortsatte regjeringsprosjekt med disse to partiene, krever etter at de begge kommer seg over sperregrensen.

Høyre faller 0,2 prosentpoeng til 23,9 prosent.

«Hvis vi ser målinger over tid, får regjeringen stor honnør for jobben som er gjort. Erna Solberg nyter stor tillit som statsminister. Så blir det avgjørende til valget hvor partiene som kretser rundt sperregrensa, havner», sier Svein Harberg, Høyres parlamentariske nestleder, til Klassekampen.

Eventuelt må Solbergs regjeringskoalisjon sikre seg støtte fra et FrP som vokser seg vesentlig større enn det fremstår på dagens målinger. Per i dag ser det ikke særlig sannsynlig ut. Frp faller nemlig 1,8 prosentpoeng til 10,5 prosent.

Imidlertid kan hele bildet komme til å se annerledes ut, dersom Senterpartiet skulle gjøre det en del mener er et stadig mer naturlig trekk, nemlig å skifte tilbake fra rødgrønn til borgerlig side.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.