SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Senterpartiet holder stand som landets tredje største parti i en ny måling, men det er magert grunnlag for partiets drømmeregjering med Arbeiderpartiet. Det blir ikke flertall uten  SV.

NTB melder om saken, og forteller at målingen utført for Klassekampen og Nationen gir Sp og Ap til sammen 74 mandater, 11 unna det som kreves for å få flertall på Stortinget. Partiene er dermed avhengig av støtte fra SV, som ville ha fått 15 mandater hvis målingen var valgresultatet.

Det er små svingninger i målingen, der Senterpartiets nedgang på 1,1 prosentpoeng til en oppslutning på 15,8 prosent er den største.

Tror ikke de kommer utenom SV

– Slik målingene er i dag, er det ingen grunn til å tro at de kan komme utenom SV, sier SV-leder Audun Lysbakken til Klassekampen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har vært tydelig på at han overhodet ikke vil samarbeide med SV i regjering.

Arbeiderpartiet er fortsatt størst med sine 23,7 prosent, mens Høyre får en oppslutning på 20,8 prosent.

Til tross for at Venstre klatrer over sperregrensa til en oppslutning på 4,5 prosent, er de borgerlige langt unna flertall. De fire partiene på borgerlig side ville ha fått 63 mandater, så selv om også KrF skulle klare å komme seg over sperregrensa, virker flertallet fjernt.

SV og Rødt noe tilbake, FrP litt frem. Andre fortsatt på 3 prosent. 

Slik er partienes oppslutning (endring fra juli i parentes): Rødt 5,3 (-0,7), SV 8,6 (-0,2), Ap 23,7 (-0,1), Sp 15,8 (-1,1), MDG 4,5 (+0,6), KrF 2,8 (-0,3), Venstre 4,5 (+0,6), Høyre 20,8 (+0,6), Frp 10,9 (+0,6) og andre 3 (uendret).

Heller ikke denne gangen ønsker de som bestiller målingen å spesifisere partiene i kategorien «andre». Mange husker at partiet Rød Valgallianse, senere Rødt, i de fleste målinger ble spesifisert med tall under 1 prosent.

Målingen er gjennomført av Norfakta 3. og 4. august, og et representant utvalg på 1.001 personer er spurt.

Feilmarginen ligger mellom 1,1 og 2,6 prosent og øker som vanlig med partienes oppslutning.

 

Ennå ikke lest den? Bestill den i dag: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Følg Document i frie sosiale medier, uten Facebook-sensuren:

Husk å støtte Document, ditt bidrag vil bli satt pris på:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂