Grunn til å smile: FrP-leder Sylvi Listhaug. Foto: Document.  

Sylvi Listhaug og FrP har god vind i seilene i en ny måling, det samme har Sp.. Høyre går kraftig tilbake, men er fortsatt landets største parti. Ap, SV og Rødt har også nedgang.

NTB forteller om den nye Norfakta-målingen for Klassekampen og Nationen, der FrP og Senterpartiet er de som går mest frem og Høyre mest tilbake.

Men til tross for en tilbakegang på hele 3,2 prosentpoeng er Høyre største parti i denne stortingsmålingen, og får 26,4 prosents oppslutning.

Dersom dette var valgresultatet, ville Høyre fått 47 mandater.

Arbeiderpartiet går tilbake 0,7  fra aprilmålingen, til 23,1, og og ville endt på 45 mandater.

Trenden snudd: Sp mest frem

Regjeringspartner Senterpartiet går mest frem – 1,9 prosentpoeng – og havner på 8 prosent. Det er fortsatt langt under høstens valgresultat, men snur en langvarig nedadgående trend. Det ville gitt partiet 14 mandater.

Dermed ville dagens regjeringspartier hatt 59 mandater til sammen. Det er like mange som Høyre ville fått sammen med Venstre og KrF. De to sistnevnte får henholdsvis ni og tre mandater i målingene, med en oppslutning på 4,9 prosent (frem 0,5) for Venstre og 3,6 prosent (frem 1,1) for KrF.

–Velgerne kjenner igjen FrP

Frp går frem 1,7 prosentpoeng til 13 prosent, noe som ville gitt 23 mandater. Dette er partiets beste resultat på denne målingen på et år.

– Både denne og flere andre målinger viser tegn på at det lysner for partiet, sier statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nationen.

Han mener det var vanskelig for Frp å drive opposisjonspolitikk rett etter at de gikk ut av regjering. Etter regjeringsskiftet synes han partiet er blitt gjenkjennelig.

– Velgerne kjenner igjen partiet og tenker at det er attraktivt, sier Marthinsen.

Nedgang for de to rødeste, og MDG fortsatt under sperregrensen

På venstresiden går SV tilbake 0,8 prosentpoeng til 7,9, mens Rødt går ned 1,2 til 6 prosent. Det ville gitt dem henholdsvis 14 og 11 mandater.

MDG er fortsatt et stykke under sperregrensen,  med sine 3,5 prosent (fram 0,2) og to mandater.

Det siste mandatet på målingen er tildelt «Andre», som får til sammen 3,6 prosent av stemmene, 0,5 prosentpoeng mer enn sist. Her er Demokratene det største partiet, men behandles fortsatt som ikke-eksisterende av de store mediene.

Det er verdt å minne om at både MDG og Rødt for en del år siden fikk spesifiserte verdier i målingene, med lavere oppslutning enn hva flere partier i Andre-kategorien har per i dag.

Et representativt utvalg på 1.000 personer er spurt i målingen. Feilmarginen er på 1,1 til 2,7 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

Les også: 

Ny måling blant journalister: Over 40 prosent stemmer Rødt, SV eller MDG

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.