Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Høyres leder Erna Solberg i vandrehallen i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I ANBs junimåling faller Ap med 3,2 prosentpoeng, til 19,7 prosent. Denne gangen går imidlertid regjeringspartner Sp klart frem, men målingen gir borgerlig flertall.

Målingen fra LO-eide ANB (Avisenes Nyhetsbyrå) viser samme trend for statsminister Støres parti som de fleste andre målinger i senere tid: Det går nedover.

Ved stortingsvalget sist høst fikk Ap 26,3 prosent. Det er nå en stund siden noen måling har vært i nærheten av å gi partiet det samme.

Velgerne later ikke til å være særlig fornøyd med den jobben som gjøres av Ap i regjering, i en tid der blant annet rekordhøye priser på strøm og drivstoff samt generell inflasjon preger det politiske bildet.

Mange har etterlyst mer handling fra regjeringen i den forbindelse, mens regjeringen først og fremst har erklært overraskelse over utviklingen.

Fra eksperthold er dommen over Ap’s utvikling temmelig nådeløs:

 – Dette er en alarmerende måling for Ap. Partiet sitter med regjeringsmakt og får ansvaret for det som skjer i samfunnet, og prisøkningen er noe som rammer kjøpekraften til folk flest, sier valgforsker Johannes Bergh til FriFagbevegelse.

For Senterpartiet og finansminister Vedum er imidlertid denne målingen en etterlengtet opptur, etter mange måneder med konstant nedoverbakke i målingene. Her får partiet 9,2 prosents oppslutning, en fremgang på 2,3 prosentpoeng siden sist.

Sp har vært helt nede på 6-tallet på målinger i senere tid, mens valgresultatet sist høst var på 13,5 prosent.

Også Høyre går frem, med 1 prosentpoeng , til 28 prosent. Målingen er den beste for Erna Solbergs parti siden mai 2020, og oppslutningen har økt med hele 7,6 prosentpoeng fra valget i fjor høst.

Opposisjonsleder Erna Solberg har dermed et solid forsprang på statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Dette er fantastiske tall. Selv om det er lenge til neste valg, gir dette stor motivasjon i sommermånedene. Det er fullt mulig å få et nytt flertall i 2025, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim.

FrP er nå helt oppe på 14-tallet, en fremgang på 0,2 gir et resultat på 14,1.

MDG og KrF er begge langt under sperregrensen.

De borgerlige partiene får et flertall på 86 mandater. Ap, Sp, SV, Rødt og MDG har 83 mandater.

Hele målingen: Rødt 5,4 (-1,4), SV 9,3 (+1,3), Ap 19,7 (-3,2), Sp 9,2 (+2,3), MDG 2,9 (+0,3), V 4,2 (+0,3), KrF 2,8 (-1,5), H 28 (+1), FrP 14,1 (+0,2).

Målingen er utført mellom 31. mai og 5. juni og er basert på 965 telefonintervjuer. Feilmarginen er mellom 1 og 3 prosentpoeng.

(NTB).

Les også: 

Støre med svar til LO: Ikke aktuelt å kutte strømkablene

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Nok en ny, aktuell bok fra Document forlag:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.